"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Тимошенко пропонують ще більше регулювати ціни на продукти

Понеділок, 1 лютого 2010, 11:15

Кабінету міністрів пропонують розширити список товарів, торговельна надбавка на які має складати не більше 15%.

Проект постанови розробило Мінекономіки, пише газета "Дело".

До переліку пропонується внести гречані та манні крупи, рис, ковбасні вироби (крім вищого сорту), грудинку та фарш з яловичини, свинину (лопаткова частина і фарш), борошно вищого і першого сорту.

Голова Мінекономіки Богдан Данилишин вважає, що необхідність у такому "широкому" регулюванні відпаде відразу після другого туру виборів.

Реклама:

Тоді, на його думку, політичний фактор перестане впливати на ціни.

У свою чергу Антимонопольний комітет уже вдруге за останні півроку порушив справу за фактом стрімкого підвищення цін на цукор.

За словами в.о. голови комітету Олександра Мельниченка, ріст роздрібних цін на цукор у середньому на 30% може свідчити про порушення конкурентного законодавства з боку учасників ринку.

Найближчим часом співробітники комітету будуть перевіряти великих торговців і виробників цукру.

В АМК пропонують підприємствам самостійно опустити ціни, не чекаючи санкцій, нагадуючи, що минулого разу (в серпні 2009) така тактика дала результат - у 21 області ціни на цукор пішли вниз.

Паралельно планові перевірки проводить Держінспекція з контролю над цінами. Вона контролює ситуацію на ринку продуктів першої необхідності.

"Але на виробників сиру, що подорожчав до 50%, ми вплинути не можемо, оскільки він не відноситься до соціально значимих товарів", - пояснюють співробітники відомства.

Виробники відзначають, що регулювання несе більше шкоди, ніж користі.

"Я - не великий прихильник регулювання цін. Якщо бізнес невигідний - ним не будуть займатися. І споживач нічого не виграє", - каже гендиректор компанії "Чумак" Карл Стурен.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: