Білий дім чекає рекордного дефіциту бюджету

Понеділок, 1 лютого 2010, 09:38

Дефіцит бюджету США в 2010 фінансовому році досягне рекордних 1,6 трильйона доларів.

Про це ідеться в прогнозі Білого дому, який буде оприлюднений в понеділок, повідомляє агентство Reuters з посиланням на представника американського Конгресу.

Згідно з цією оцінкою, дефіцит бюджету перевершує попередні прогнози - як урядового Адміністративно-бюджетного управління, так і позапартійної Служби бюджету при Конгресі США.

Згідно з останнім, бюджетний дефіцит в 2010 фінансовому році повинен скласти 1,35 трильйона доларів.

Реклама:

При всіх відмінностях у прогнозах дефіцит бюджету все одно складе близько 10% ВВП.

Такої високої частки від валового внутрішнього продукту країни бюджетний дефіцит не складав з часів закінчення Другої світової війни.

У 2009 фінансовому році цей показник був на рівні 9,9% ВВП, або 1,4 трильйона доларів.

Згідно із прогнозом Білого дому, дефіцит бюджету до 2013 фінансовому році має скоротитися до 700 мільярдів доларів, однак до кінця десятиріччя показник знову зросте до 1 трильйона доларів, повідомило джерело з Капітолійського пагорба.

Виступ президента США Барака Обами про державний бюджет призначено на 16.45 за Києвом. Обама розповість також про держвидатки в 2011 фінансовому році, який почнеться 1 жовтня і триватиме до жовтня 2011 року.

Обама намагається скоротити видаткову частину бюджету, на три роки заморозивши ряд урядових програм, щоб заощадити 20 мільярдів доларів в наступному році і 250 мільярдів доларів - протягом наступного десятиліття. Про це президент також оголосить у понеділок.

Однак пропонованих урядом заходів недостатньо, щоб скоротити дефіцит бюджету до трьох відсотків ВВП - рівня, який рекомендований більшістю експертів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!