Повернення банківських боргів винесуть на референдум

Субота, 9 січня 2010, 18:32

Референдум в Ісландії з питання виплати 5,7 млрд дол. боргу Великобританії і Нідерландам може пройти в період з 20 лютого по 6 березня 2010 року

Про це повідомляє Associated Press, посилаючись на заяву уряду країни.

Парламент республіки в п'ятницю провів екстрене засідання з питання народного волевиявлення.

Ідеться про виплату боргів Icesave - інтернет-підрозділу крупного ісландського банку Landsbanki. У жовтні 2008 року Icesave збанкрутів, а Landsbanki був націоналізований.

Реклама:

В результаті банкрутства інтернет-банку гроші втратили 400 тис. громадян Великобританії і Нідерландів. Влада цих країн відшкодувала збитки вкладникам, а потім зажадала від Рейк'явіка повернути ці гроші.

Опитування громадської думки показують, що проти виплати компенсацій іноземцям з бюджету країни виступають 320 тис. осіб - близько 70% ісландців.

Раніше президент Ісландії Олауф Рагнар Грімссон наклав вето на законопроект про виплату компенсацій, аргументуючи це небажанням самих ісландців виділяти з бюджету країни величезну суму для їх виплати.

Але парламент схвалив виплату 3,4 млрд. доларів боргу вкладникам з Великобританії і Нідерландів.

Іспанія, яка з 1 січня 2010р. головує в Європейському союзі, попередила Рейк'явік про те, що затримка з рішенням з виплати боргів Icesave може стати причиною відстрочення розгляду заявки Ісландії на членство в цій організації.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Ісландії Гейр Хорді в середині минулого року попереджав, що країна знаходиться на межі "національного банкрутства". В середині жовтня уряд Росії прийняв рішення відмовити Ісландії у видачі кредиту на суму до 500 млн дол. В той же час Міжнародний валютний фонд схвалив виділення Ісландії траншу на 167, 5 млн дол. в рамках допомоги для відновлення економіки країни.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!