Нацбанк викупив ОВДП, внесені урядом до капіталу "Нафтогазу"

Середа, 6 січня 2010, 16:46 -

Національний банк України придбав значну частину облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), з внесених урядом до статутного капіталу "Нафтогазу" на загальну суму 12 млрд. гривень.

Про це ідеться у повідомленні на веб-сайті НБУ.

За даними Нацбанку, за тиждень з 28 грудня 2009 року по 4 січня 2010 року обсяг ОВДП в обігу виріс на 14,65 млрд. гривень, при цьому портфель НБУ збільшився на 7,7 млрд. гривень, банків - на 1,36 млрд. гривень, небанківських установ-резидентів - на 5,67 млрд. гривень.

За цей період Мінфін розмістив ОВДП на 835 млн. гривень і, можливо, випустив ОВДП у рамках капіталізації Укргазбанку на 1,9 млрд. гривень, однак одночасно він проводив і великі виплати.

Реклама:

Тому таке збільшення обсягу ОВДП могло відбутися лише у разі випуску їх у рахунок поповнення статутного капіталу НАК "Нафтогаз України" на суму 12 млрд. гривень, як це встановлено постановою уряду від 23 грудня.

Відповідно основною причиною значного зростання обсягу портфеля НБУ за цей період міг бути лише прихід в нього облігацій, отриманих "Нафтогазом".

Найімовірніше, операція була проведена за посередництва банків, які викупили ОВДП у "Нафтогазу", а потім продали їх Нацбанку.

Сума, на яку зріс портфель ОВДП Нацбанку, приблизно відповідає сумі, яку "Нафтогаз" має заплатити "Газпрому" за постачання газу в грудні - близько 1 млрд. доларів. Як відомо, термін платежу закінчується 11 січня 2010 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: