Ющенко просить Стельмаха врятувати у "критичній" ситуації з газом

Середа, 6 січня 2010, 14:33

Президент Віктор Ющенко просить голову Нацбанку Володимира Стельмаха терміново скликати правління НБУ, щоб вирішити проблеми з оплатою за газ.

Про це йдеться в листі Ющенка до Стельмаха, текст якого оприлюднила прес-служба президента.

"Я змушений звернутися до Вас у зв'язку з критичною ситуацією, що склалася з оплатою за поставлений російською компанією ВАТ "Газпром" природний газ", - пояснив глава держави.

Ющенко нагадав, що неодноразово попереджав прем'єр-міністра Юлію Тимошенко про "можливі надзвичайно тяжкі для України наслідки укладених у січні 2009 року газових контрактів на кабальних для нашої держави та економічно необґрунтованих умовах".

Реклама:

"Мною також постійно зверталася її (Тимошенко) увага на те, що закладені в цих угодах ставки за транзит російського природного газу територією України є збитковими та значно нижчі середнього рівня європейських цін", - додав президент.

"Укладання зазначених угод призвело до того, що кожного місяця, коли підходить термін розрахунків за поставлений російською стороною газ, лихоманить як українське суспільство, так і викликає занепокоєння у західних партнерів", - зазначив він.

За словами Ющенка, за підсумками минулого року "ми в черговий раз маємо повторення ситуації, яка є критичною".

"Ще раз підкреслюю - це є результатом бездарної діяльності уряду і особисто прем'єр-міністра України в газовій сфері", - наголосив президент.

"У черговий раз виникає загроза міжнародному авторитету України як транзитної держави та потенційна небезпека можливих перебоїв у постачанні газу громадянам нашої держави", - зазначає Ющенко.

За його словами, "уряд виявився неспроможним провести інкасацію монетизованих облігацій НАК "Нафтогаз України", внаслідок чого у компанії відсутні кошти у розмірі більше 900 млн. дол. США, які вона зобов'язана до 11 січня 2010 року сплатити російській стороні".

"У зв'язку з такою ситуацією я змушений звернутися до Вас як до голови Правління Національного банку України з проханням невідкладно зібрати правління банку та через механізми викупу цінних паперів уряду знайти можливість вирішення зазначеної проблеми", - просить Ющенко.

Він просить проінформувати його про прийняте рішення до 20 години середи, 6 січня.

Ющенко також повідомляє Стельмаху, що звернувся до Рахункової палати з проханням провести перевірку використання коштів, отриманих "Нафтогазом" у результаті викупу урядом облігацій внутрішньої державної позики, та фінансово-господарської діяльності компанії з обліку спожитого природного газу і розрахунків за нього.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: