У Ющенка кажуть, що українською ГТС де-факто керує "Газпром"

Середа, 6 січня 2010, 12:59

На сьогоднішній день українська газотранспортна система юридично належить Україні, але фактично управляється російською компанією "Газпром".

Про це заявив представник президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, роз`яснюючи заяву президента Віктора Ющенка про те, що на сьогодні Україна втратила майже 70% газотранспортної системи, повідомляє агентство "УНІАН".

"Де-юре вона наша, а де-факто - ми управляти нею самостійно не можемо. Управління фактично перейшло до "Газпрому", - заявив Соколовський.

Він підкреслив, що підтвердження неможливості управляти системою міститься у грудневому листі керівника НАК "Нафтогаз України" Олега Дубини до Секретаріату президента, в якому міститься відмова без згоди "Газпрому" надати доповнення до газових контрактів від 19 січня, підписані 25 листопада 2009 року.

Реклама:

"Цей лист він написав до Секретаріату, і в ньому йшлося про те, що без дозволу, саме дозволу, а не узгодження "Газпрому", він не може передати копії протоколів від 24 листопада. Тому ми до кінця і не знаємо, що в цих протоколах записано, які там зобов`язання ми взяли на себе. Про що це говорить? Про те, що ми де-факто не управляємо".

Крім того, Соколовський зазначив, що "Газпром" законтрактував всі транзитні потужності української ГТС.

"Фактично НАК втратив можливість бути незалежним, він вимушений робити все те, що йому скаже "Газпром". Для росіян це нормально - це їх тактика і стратегія. За них можна лише порадіти", - зазначив Соколовський.

Як повідомлялося, 5 січня під час спілкування з жителями Самбора Львівської області президент Віктор Ющенко заявив, що сьогодні Україна втратила вже майже 70% своєї газотранспортної системи.

Він пояснив це тим, що уряд підписав газові угоди, які ведуть до банкрутства НАК "Нафтогаз України", на балансі якого знаходиться українська ГТС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!