Нацбанк готовий "підставити плече" Тимошенко

Вівторок, 5 січня 2010, 18:16

Національний банк України володіє достатнім обсягом валютних резервів і готовий забезпечити своєчасність розрахунків за зовнішніми державними зобов'язаннями, в тому числі, у сфері імпорту енергоносіїв.

Про це заявив керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Україна не допустить відхилення від графіка розрахунків по зовнішніх платежах ... НБУ готовий продати валюту, необхідну для оплати критичного імпорту", - сказав він.

"Ніякої передачі валютних резервів з Нацбанку на рахунки уряду не відбувається, і не буде відбуватися ... Валюту ми продамо. Як і говорилося, Нацбанк підставить плече уряду. Продамо стільки, скільки потрібно для того, щоб Україна виконала свої зобов'язання", - запевнив Литвицький.

Реклама:

За його словами, НБУ буде задовольняти запити на купівлю валюти суб'єктів господарювання-постачальників критичного імпорту через механізми, які "устоялися, відпрацьовані часом і всім відомі".

Литвицький підкреслив, що валютні резерви України достатні, і за оцінкою Міжнародного валютного фонду і за оцінкою НБУ: на кінець 2009 року валові міжнародні резерви становили 26,505 млрд. доларів, а чисті валютні резерви - 15,571 млрд. доларів.

При цьому він зазначив, що пропозицію НБУ про відкликання з резервів частини кредиту МВФ, який був наданий Нацбанку, і про переведення цих валютних коштів уряду, не було підтримано.

У зв'язку з цим радник глави НБУ підкреслив, що Нацбанк буде витрачати валютні резерви для усунення диспропорцій в платіжному балансі, щоб уникнути надмірних курсових коливань.

"Ми будемо використовувати наявні валютні резерви, в тому числі, отримані від МВФ кредити, виключно для реалізації грошово-кредитної політики. У тому числі шляхом проведення інтервенцій для забезпечення платежів нашої країни за зовнішніми зобов'язаннями і, зокрема, платежіами за імпортований газ", - пояснив він.

Щодо монетизації цінних паперів уряду, Литвицький повідомив, що НБУ буде її здійснювати, але в рамках своєї монетарної програми.

"Монетизація цінних паперів, які надані Мінфіном взамін акцій держбанків у зв'язку із збільшенням їх статутних капіталів, буде здійснюватися тільки в межах монетарних можливостей Нацбанку по випуску в обіг платіжних засобів та в межах адекватної капіталізації таких банків", - сказав він.

За його словами, відповідне рішення закріплене постановою НБУ, прийнятою 4 січня.

"НБУ буде здійснювати монетизацію в першому кварталі, в тому числі, шляхом купівлі цінних паперів уряду на вторинному ринку. Але Нацбанк буде це робити виходячи зі своєї програми зростання грошової пропозиції, яка не буде суперечити духу наших взаємин з міжнародними фінансовими організаціями", - додав радник голови НБУ.

За його словами, дії Нацбанку будуть обмежені вимогами забезпечення безпеки грошової політики і стабільності курсу.

При цьому він нагадав, що участь НБУ в монетизації цінних паперів уряду передбачена законом про першочергові заходи щодо недопущення негативних наслідків фінансової кризи.

Як повідомлялося, Україні необхідно направити близько 1 млрд. доларів до 11 січня (включно) для розрахунків за газ, закуплений у російського "Газпрому".

Уряд 23 грудня прийняв рішення про збільшення статутного капіталу Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" на 12 млрд. гривень за рахунок внесення в нього облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП).

Передбачалося, що ці облігації викуплять комерційні банки (найімовірніше, державні) або за рахунок власних коштів, або за рахунок фінансування, наданого Нацбанком, а "Нафтогаз України" отримані кошти конвертує безпосередньо в НБУ і заплатить "Газпрому" за газ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!