Уряд оприлюднив стратегію реформування податкової системи

Вівторок, 5 січня 2010, 17:44

Реформування податкової системи в Україні буде здійснюватися шляхом зміщення акцентів з прямих податків на непрямі, зокрема, перенесення податкового навантаження з праці і капіталу на споживання, ресурсні та екологічні платежі.

Це встановлено Стратегією реформування податкової системи, розрахованої до 2018 року, яку Кабінет міністрів затвердив розпорядженням №1612 від 23 грудня і оприлюднив у вівторок.

Цим документом уряд Юлії Тимошенко одночасно скасував розпорядження попереднього уряду Віктора Януковича від лютого 2007 року про затвердження Концепції реформування податкової системи на період до 2015 року.

Згідно зі Стратегією, реформування податкової системи має також здійснюватися через вирівнювання умов прямого оподаткування доходів (прибуток) юридичних осіб та особливо великих доходів фізичних осіб з метою поступового наближення ставки податку на прибуток підприємств до ставки податку з доходів фізичних осіб.

Реклама:

Передбачається розширити повноваження органів місцевого самоврядування у сфері стимулювання інноваційно-інвестиційної діяльності шляхом встановлення ними ставок місцевих податків і зборів, усунути подвійне оподаткування доходів, створити рівні умови господарювання для суб'єктів різних форм власності, організаційно-правових форм і видів економічної діяльності.

Крім того, передбачається запровадити механізм донарахувань податкових зобов'язань за непрямими методами, систему оподаткування європейського зразка з метою зниження рівня споживання алкогольних напоїв та тютюнових виробів і замінити кримінальну відповідальність за незначні порушення податкового законодавства адміністративною із компенсацією завданої шкоди та сплатою адміністративних штрафів після визначення критеріїв правопорушення.

У той же час у новому документі на відміну від Концепції відсутні будь-які конкретні ставки податку, до яких має намір прагнути нинішній уряд, тоді як попередній планував знизити податок на прибуток до 20%, а також пропонував конкретні ставки податку на нерухомість.

Документ передбачає введення єдиного соціального внеску і податку на нерухоме майно, заміну курортного збору на туристичний, збору за забруднення навколишнього природного середовища - на екологічний податок, зборів у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електричну і теплову енергію та природний газ - на акцизний збір на електроенергію та природний газ.

Передбачається також удосконалити систему пільг за рахунок застосування критерію рівня річних доходів і підготувати план поступового переходу до монетизації пільг.

Відповідно до Стратегії планується введення сплати податковим агентом податку до відповідного місцевого бюджету за місцем податкової адреси фізичної особи.

Документ також передбачено істотне збільшення акцизних платежів, у тому числі за рахунок включення до складу алкогольних напоїв пива солодового.

Як відомо, розробка нової стратегії реформування податкової системи була однією з умов виділення Україні четвертого траншу кредиту Міжнародного валютного фонду за програмою stand-by.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: