НБУ поділив банки без врахування регулятивного капіталу

Вівторок, 5 січня 2010, 14:22

Національний банк України відмовився враховувати регулятивний капітал при розподіл банків на групи в 2010 році.

Відповідне рішення затвердила Комісія НБУ з питань нагляду та регулювання діяльності банків 30 грудня 2009 року, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Відповідно до рішення Комісії НБУ, банки в 2010 році були розподілені на групи лише в залежності від розміру активів за станом на 1 грудня 2009 року.

Поділ кредитно-фінансових установ на групи практикується Нацбанком з метою розподілу наглядових функцій між центральним апаратом і територіальними управліннями центрального банку, а також для здійснення порівняльного аналізу діяльності кредитно-фінансових установ.

Реклама:

У рішенні Комісії НБУ вказується, що в 2010 році до першої групи банків (найбільших) увійшли фінустанови з активами понад 13 млрд. гривень, тоді як в 2009 році - з регулятивним капіталом більше 1,5 млрд. гривень і активами понад 14 млрд. гривень.

Другу групу банків (великих) сформували фінустанови з активами понад 4 млрд. гривень, третю (середніх) - з активами понад 1,5 млрд. гривень, а четверту (невеликих) - з активами менше 1,5 млрд. гривень.

Як і в 2009 році, до групи найбільших і великих банків в 2010 році увійшло відповідно 18 і 20 кредитно-фінансових установ.

Групу найбільших банків в 2010 році знову очолив ПриватБанк. Разом з тим, другу і третю позиції зайняли державні Ощадбанк і Укрексімбанк, відтіснивши Райффайзен Банк Аваль та УкрСиббанк на четверте і п'яте місця відповідно.

З групи великих до групи найбільших перейшов Родовід Банк (у 2009 році 20 місце серед усіх банків) і посів 12 позицію, а Кредитпромбанк (19 місце) - посів 18 місце.

З групи найбільших перейшли до групи великих Укрпромбанк і Укргазбанк, посівши 22 і 19 місця відповідно.

За даними НБУ, усього було розподілено по групах 181 банк.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!