"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Європа позбавить Україну гіркоти

П'ятниця, 29 січня 2010, 15:02

Європейські виробники зможуть експортувати у 2009-2010 маркетинговому році 500 тис. т позаквотового цукру.

Про таке рішення Єврокомісії повідомила Конфедерація європейських виробників цукру (CIBE), передає агентство "Укрінформ".

Сказано, що для поліпшення балансу світового ринку цукру у поточному сезоні Брюссель дозволив ЄС експортувати 500 тис. т цукру понад встановлену СОТ квоту в розмірі 1,37 млн. т.

Як зазначають у CIBE, світові ціни на цукор цього сезону злетіли вгору, побивши всі рекорди, і значно перевищивши ринкову ціну на європейський цукор у рамках квоти СОТ - 404,4 євро/т.

Реклама:

Ціновий стрибок був зумовлений несприятливими погодними умовами в країнах, які є основними виробниками цукру в світі - Індії та Бразилії, пояснюють у Конфедерації.

Водночас виробництво цукрового буряка в ЄС - внаслідок позитивних погодних умов - досягло рекордного рівня у 2009-2010 маркетинговому році, значно перевищивши ринкові очікування, повідомляють європейські цукровики.

У зв'язку з перевиробництвом цукру і світовим підвищеним попитом на даний продукт, європейські фермери з грудня 2009 року вимагали в Єврокомісії видати додаткові експортні дозволи.

В Україні також прогнозується дефіцит цукру в обсязі близько 400 тис. т. На очікуваннях можливої нестачі цукру роздрібні ціни в Україні за останній тиждень значно зросли.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!