"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Без держбюджету зовнішні позики України неможливі – екс-міністр фінансів

П'ятниця, 29 січня 2010, 10:03

Ухвалення бюджету, посилення фіскальної політики та відновлення політичної стабільності є умовами успішного повернення України на ринок державних зовнішніх запозичень.

Таку думку висловив екс-міністр фінансів, директор Morgan Stanley Ukraine Ігор Мітюков у кулуарах третього філантропічного форуму, організованого фондом Віктора Пінчука в Давосі, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Я ледве уявляю собі, як можна вийти на зовнішні ринки, не маючи затвердженого бюджету", - сказав він.

"Спочатку треба побачити бюджет, після цього будемо говорити про умови запозичення. І без серйозного посилення фіскальної політики вихід на міжнародні ринки України для мене видається на цьому етапі малоймовірним", - додав Мітюков.

Реклама:

На його думку, більш актуальними для уряду повинні бути не стільки комерційні зовнішні запозичення, як робота з міжнародними фінансовими організаціями.

"Безумовно, головне завдання, яке стоятиме в галузі міжнародних фінансових відносин перед урядом, буде швидке відновлення програми співпраці як з Міжнародним валютним фондом, так і зі Світовим банком, і подальше поліпшення відносин з ЄБРР", - сказав екс-міністр фінансів.

Говорячи про необхідність серйозного посилення фіскальної позиції, він закликав звернути увагу на те, що країни з відносно кращим фінансовим становищем сьогодні заявляють про скорочення або заморожування своїх витрат, зокрема, це зробили США і Росія.

Мітюков також відзначив, що поспішати з розміщенням зовнішніх позик через бажання створити індикатор для корпоративних українських позичальників також не варто.

Він пояснив, що Національний банк обмежив ставку корпоративних зовнішніх запозичень в 12%, що сьогодні істотно нижче ринкового рівня.

Як повідомлялося, у середу в.о. міністра фінансів Ігор Уманський повідомив, що Україна планує вийти на зовнішній ринок запозичень у квітні-травні 2010 року, і вже приступила до відповідних переговорів.

За його словами, Мінфін вважає оптимальним терміном залучення коштів - два-три роки за відсотковою ставкою не більше однозначного числа.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!