Світові фондові індекси падають

П'ятниця, 29 січня 2010, 09:49

Фондові індекси США втратили за підсумками торгів у четвер більше 1%, при цьому значення Standard&Poor's 500 опустився до мінімуму майже за три місяці.

Однією з причин цього стало падіння вартості паперів Qualcomm на 14% після скорочення компанією прогнозу продажів, що потягло за собою весь технологічний сектор, відзначає агентство Bloomberg.

Це стало рекордним зниженням майже за 10 років.

"Компанії, які прогнозують зростання, але не показують його, будуть каратися, при цьому інвестори готові платити премію за акції компаній, які дійсно ростуть", - відзначає президент Axiom Capital Management Ліам Далтон.

Реклама:

Індекс Dow Jones Industrial Average в четвер знизився на 115,7 пункту (1,13%) - до 10120,46 пункту.

Значення Standard&Poor's 500 опустився за день на 12,97 пункту (1,18%), склавши 1084,53 пункту. Це мінімальний рівень з 6 листопада минулого року.

Nasdaq Composite втратив за підсумками торгів 42,41 пункту (1,91%) - до 2179 пунктів.

З початку 2010 року зниження Dow Jones становить 2,95%, S&P 500 - 2,7%. Індекс Nasdaq втратив цього року майже 4%.

Фондові індекси Європи впали в четвер на 1,4-1,9%, причому зниження тривало другий день поспіль, слідом за зниженням котирувань акцій металургійного сектора, а також через фінансові результати AstraZeneca, які розчарували інвесторів.

Це переважило позитивну звітність Nokia і Hennes&Mauritz, а також заяву президента США Барака Обами про необхідність скорочення податків і держборгу, завдяки яким ринок зростав на початку торгів.

Зведений індекс найбільших підприємств регіону Dow Jones Stoxx 600 опустився за день на 1,1%. Таким чином, з початку 2010 року зниження індикатора становить 3,7%.

"Дорога стає все більш вибоїстою, а ринки - все більше нервовими. Рік буде складним. Знижувальний тренд останніх декількох днів може тривати ще кілька тижнів перед тим, як ми підемо вгору", - відзначає голова фондових аналітиків в LGT Capital Management Манфред Хофер.

Тринадцять з вісімнадцяти основних фондових індексів країн Західної Європи знизилися за підсумками торгів 28 січня.

Фондові індекси Азіатсько-Тихоокеанського регіону падають у п'ятницю через слабкі дані про число заявок на допомогу з безробіття в США та збитків високотехнологічних компаній AU Optronics і Advantest.

Зведений фондовий індекс MSCI Asia Pacific опустився на 1,3% з відкриття торгів - до 117,50 пункту. З початку тижня показник втратив 4%, що є найбільш різким падінням з березня 2009 року.

Японський індекс Nikkei 225 упав на 1,6%, гонконгський Hang Seng - на 1,3%, південнокорейський Kospi - на 2%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!