"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Газпром підписав новий контракт із Польщею

Четвер, 28 січня 2010, 14:17

"Газпром експорт", польська PGNIG і EuRoPol Gaz підписали тристоронню угоду, яка передбачає збільшення постачань газу і продовження контракту.

Про це повідомляє агентство "Интерфакс" з посиланням на польське видання Puls Biznesu.

Відповідно до нового контракту, "Газпром" збільшить поставки газу до Польщі до 10,2 млрд. кубометрів. Термін дії контракту продовжено з 2022 до 2037 року.

Сторони також продовжили контракт на транзит газу по газопроводу "Ямал-Європа" до 2045 року.

Реклама:

Угода також врегулювала суперечку про заборгованість "Газпрому" за транзит газу по території Польщі. PGNIG, у свою чергу, буде отримувати газ за дисконтною ціною, повідомив представник міністерства фінансів Польщі Мачей Вевюр, не уточнивши деталі.

Як повідомлялося, згідно з підписаним в 1995 році міжурядовим документом, поставки російського газу до Польщі вже у 2010 році повинні були досягти 14 млрд. кубометрів.

Однак на прохання польської сторони обсяги поставок були зменшені - у 2003 році було вирішено, що обсяг поставок російського газу до 2014 року складе 8 млрд. кубометрів на рік, а з 2015 по 2022 рік - по 9 млрд. кубометрів на рік.

Після скорочення обсягів газу, що закуповується у "Газпрому", Польща почала закуповувати газ в Україні: у Eural Trans Gas і НАК "Нафтогаз України". Пізніше цей контракт був переданий трейдеру RosUkrEnergo.

З початку 2009 року українська сторона відмовилася піднімати зі своїх ПСГ газ для виконання RosUkrEnergo своїх експортних контрактів, і PGNiG почала переговори з "Газпромом", щоб компенсувати відсутні обсяги газу.

Щорічне споживання газу в Польщі становить близько 13,7 млрд. кубометрів, з яких приблизно 30% забезпечується за рахунок власного видобутку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: