Давос лякає Китаєм і боргами

Четвер, 28 січня 2010, 09:55

У 2010 році світове співтовариство ризикує зіткнутися з проблемою нестабільності цін на нафту, падінням курсу долара, скороченням інвестицій, а також посухою і витоком інформації.

Про це ідеться в оприлюдненому напередодні відкриття 40-го Всесвітнього економічного форуму в Давосі звіті "Глобальні ризики-2010", пише газета "Дело".

Всі ризики експерти розділили на п'ять груп: економічні, геополітичні, соціальні, технологічні, а також екологічні.

Найбільш вагомою за кількістю небезпечних факторів виявилася група економічних ризиків. Фактично, вся вона заповнена погрозами, які стали наслідком кризи.

Реклама:

Ситуацію у світовій економіці посилює зростаючий держборг, який у ряду держав в 2009 році досяг історичного максимуму.

Так, за прогнозами МВФ, сумарний борг країн G20 до 2014 року збільшиться до 114% ВВП (проти 78% ВВП у 2007 році). Країни за останні два роки випускали боргових облігацій на 8,5 трлн. доларів.

Глобальні загрози можуть торкнутися в 2010 році не тільки тих країн, які вже повною мірою відчули на собі вплив кризи, але і Китай.

Так, тільки 2009 року зростання цін на житло у Китаї склало 60%.

Це стало наслідком величезних стимулюючих заходів, які вживає уряд країни. Якщо уряд їх не скоротить, то ВВП Китаю в 2010 році може вирости на 16%, що призведе до різкого стрибка інфляції.

Це означає, що влада Китаю повинна обмежити приплив грошей в економіку (у тому числі кредитних ресурсів), щоб мінімізувати ризик появи "бульбашок" на фінансових ринках.

Ряд ризиків, представлених у звіті Всесвітнього економічного форуму, не унікальні для 2010 року, а характерні принаймні для останнього десятиліття.

До таких небезпек можна віднести зростання світової злочинності і тероризму, проблеми Іраку, ізраїльсько-палестинський конфлікт і нестабільність в Афганістані, а також стан навколишнього середовища.

Ще один фактор ризику, на думку упорядників дослідження, - брак інвестицій.

Як відомо, ця тенденція яскраво проявила себе в Україні 2009 року. Так, за три квартали 2009 року обсяг інвестицій в країну впав більш ніж удвічі - до 3,3 млрд. доларів проти 8,8 млрд. доларів за 9 місяців 2008 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: