Янукович розповів Заходу, що він зробить із газовими контрактами

Четвер, 28 січня 2010, 08:59

Кандидат у президенти Віктор Янукович планує у випадку своєї перемоги на виборах переглянути десятирічний газовий контракт із "Газпромом".

Про це він сказав в інтерв'ю журналістам трьох іноземних ЗМІ в середу, повідомляє агентство Reuters.

"Я цілковито хотів би його змінити і повернутися до контракту 2004 року, коли газ був в Україні по 49 доларів, але я розумію, що це нереально", - заявив Янукович.

"Я хотів би, щоб газ в Україні коштував хоча б стільки, скільки в Білорусі. Тому ми будемо прагнути, щоб ціна на газ для України була справедливою", - зазначив він.

Реклама:

При перегляді газового контракту Янукович готовий піти на створення газотранспортного консорціуму і розділити з Росією і Європою управління газотранспортною системою, якою до Європи постачається близько 80% російського газового експорту.

"Ми запропонуємо Європі і Росії питання створення консорціуму, який би дав можливість збільшити обсяги прокачування газу Україні десь до 200 млрд. кубометрів. Ми готові повернутися до ідеї 2004 року", - сказав Янукович.

При цьому він запевнив, що, як і колись, "не йдеться про продаж" трубопроводів.

Лідер Партії регіонів повторив, що готовий запропонувати Росії допомогу в будівництві газопроводів Південний і Північний потік, незважаючи на те, що пуск цих альтернативних українському маршрутів суттєво знизить прокачування газу по Україні.

Як відомо, передача українських газопроводів іноземцям заборонена законом, через що ініційований ще при президенті Леоніді Кучмі проект газотранспортного консорціуму був заморожений.

У той же час, Білорусь в обмін на більш дешевий російський газ, зокрема, погодилася продати Москві половину своїх газопроводів.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: