"Газпром" втратив мільярд доларів через конфлікт з Україною

Вівторок, 26 січня 2010, 09:40

"Газпром" списав європейським клієнтам 4,5 млрд. кубометрів газу, які на початку 2009 року не зміг поставити через конфлікт з Україною.

Компанія не вимагає від європейців гроші за недопоставлений газ і не буде компенсувати наслідки "форс-мажору", пише газета "Ведомости".

Зупинку транзиту до Європи з-за конфлікту з Україною в січні 2009 року "Газпром" оголосив форс-мажором, що виключало претензії європейців у зв'язку з недопоставками газу.

Але виявилося, що рівно на недопоставлений обсяг - 4,5 млрд. кубометрів - знижені зобов'язання європейських клієнтів перед "Газпромом" за 2009 рік відповідно до принципу "бери або плати".

Реклама:

Про позови до "Газпрому" ніхто не заявив, але частини виручки він все ж таки недорахувався.

Середня ціна газу для далекого зарубіжжя склала 2009 року близько 290 доларів за 1000 кубометрів, або 1,3 млрд. доларів за 4,5 млрд. кубометрів, а не вибравши їх, клієнти повинні були б у січні - лютому нинішнього року заплатити "Газпрому" 75-80% цієї суми як аванс майбутніх поставок.

Це близько 1 млрд. доларів, які тепер втрачені для "Газпрому", зазначає видання.

Який обсяг повинні були купити європейці 2009 року на умовах "бери або плати", "Газпром" не розкриває.

Близькі до нього джерела кажуть: невибраними залишились 7-8 млрд. кубометрів газу (фактичні поставки за рік - 140,2 млрд. кубометрів, на 12,3% менше 2008 року) - без урахування списаних 4,5 млрд. кубометрів.

Виходить, якби не минулорічний конфлікт з Україною, "Газпром" міг би отримати за все вибране паливо до 3 млрд. доларів авансу.

Хто отримав максимальні "списання", співрозмовники не уточнюють.

Найбільше від зупинки транзиту постраждали Словаччина та балканських країн. Отримати коментарі їх імпортерів газу вчора не вдалося.

Представники німецької E. On Ruhrgas, французької GdF та італійської Eni від коментарів відмовилися.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!