Думка експерта: Заяви Тимошенко не додадуть "Укрзалізниці" грошей

Понеділок, 25 січня 2010, 18:17 -
Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявляє, що не дозволить корпоратизацію і приватизацію "Укрзалізниці".

"Для мене, як для прем'єра одним з головних пріоритетів є відновлення потужностей "Укрзалізниці": зібрати все що було розбазарено, розтягнуто, розпорошено. Думаю, що ми зможемо знову посилено відновити на цій базі єдину потужну структуру, якій надамо всі необхідні статуси і недопустимо корпоратизацію та приватизацію залізниці", - говорить вона.

На думку старшого аналітика інвесткомпанії Foyil Securities Руслана Патлавського, подібні заяви можуть негативно вплинути на залучення інвестицій "Укрзалізицею".

"Наразі однією з вимог ЄБРР щодо подальшої співпраці є корпоратизація "Укрзалізниці", яка робиться з метою зробити її більш відкритою і прозорою для потенційних інвесторів", - нагадав він.

Також, експерт зазначив, що наразі "Укрзалізниця" не має власних коштів для відновлення потужностей залізниці, про яке говорить Тимошенко.

Реклама:

"Можливості з генерації прибутку підприємством ускладнені, оскільки з кінця 2008 року діє мораторій на підвищення тарифів, що завдяки введеним пільгам на транспортування залізницею перешкоджає росту прибутку компанії при активізації вантажопотоків. Цей мораторій буде негативно впливати на прибуток компанії ще як мінімум до кінця першого кварталу цього року. Більш того, ми не виключаємо, що цей мораторій буде продовжено до кінця першого півріччя 2010 року", - сказав він.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: