"Газпром" примусив німців платити

Понеділок, 25 січня 2010, 10:17

Третій за обсягом споживання закордонний контрагент російського "Газпрому" - німецька компанія E. On Ruhrgas, до якої був застосований принцип take or pay у повному обсязі, - врегулював питання оплати газу за 2009 рік.

Про це пише газета "Комерсант-Україна" з посиланням на джерела, знайомі із ситуацією.

"Комплексна угода про врегулювання розрахунків у рамках довгострокових контрактів була досягнута 13 січня", - сказав співрозмовник видання.

Заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв ще 21 січня на конференції в Берліні підтверджував, що переговори з E. On завершені.

Реклама:

За його словами, "контракти не були переглянуті, але піддалися невеликим модифікаціям, головні принципи контрактів залишаються незмінними".

Інший менеджер монополії уточнив, що рахунки за підсумками року поки готуються: "Акти звірки поставок російського газу до Німеччини були підписані 15 січня, а термін оплати настає в проміжку між 25 і 30 січня".

Згідно з даними одного з джерел, за підсумками переговорів було вирішено, що Ruhrgas заплатить 140 млн. доларів компенсації.

Ще одне джерело підтвердило, що ідеться про "не таку вже велику для німецького концерну суму - близько 100 млн. євро".

За даними видання, E. On мала заплатити 500-700 млн. доларів за невибраний в 2009 році газ.

Проте, "Газпром" задовольнив претензії німців у зв'язку із затримкою операції з обміну активами по Південно-Руському родовищу.

Юридичне узгодження угоди зайняло більше часу, ніж передбачала угода E. On і "Газпрому", і німецька сторона заявила про втрату прибутку в розмірі 300-500 млн. доларів від продажу газу з родовища.

У результаті обліку зустрічних вимог і з'явилася сума 140 млн. доларів, яку німці залишилися винні "Газпрому".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!