СНД допоможе своїм найбіднішим державам

Понеділок, 25 січня 2010, 09:55

Країни СНД з низькими доходами бюджету зможуть отримати з антикризового фонду "ЄврАзЕС" кредити під 1-3% річних строком на 20 років.

Про це заявив віце-прем'єр-міністр Росії Олексій Кудрін, пише газета "Ведомости".

За його словами, такі умови рада фонду схвалила минулого тижня.

На думку Ярослава Лісоволика з Deutsche Bank, ці кредити дешевші за кошти міжнародних фінансових організацій, наприклад МВФ.

Реклама:

"Основні донори фонду фактично субсидують процентні ставки", - зазначив він.

Кредити повинні компенсувати зниження доходів бюджетів країн, які найбільш постраждали від кризи, відзначає голова правління Євразійського банку розвитку Ігор Фіногенов.

Перші гроші з фонду - в середньому по 500 млн. доларів - отримають Киргизія, Таджикистан і Вірменія.

Максимальна ж сума кредиту буде залежати від обсягу ВВП країни-одержувача, відзначив Кудрін, поки лімітів не встановлено.

За його словами, за грошима в фонд може звернутися і Білорусь. Водночас, представник адміністрації президента Білорусі відмовився від коментарів.

Як відомо, договір про заснування антикризового фонду "ЄврАзЕС" уряди Росії, Білорусі, Казахстану, Киргизії і Таджикистану за участю Вірменії підписали 9 червня 2009 року.

Передбачалося, що фонд запрацює вже восени 2009 року, але, оскільки була потрібна ратифікація документів урядами країн-учасників, процес затягнувся.

Розмір фонду по установчих документів - 10 млрд. доларів, але фактично в ньому буде близько 8,5 млрд. доларів, які надійдуть від країн-учасників: 7,5 млрд. доларів внесе Росія, 1 млрд. доларів - Казахстан, 10 млн. доларів - Білорусь, по 1 млн. доларів - Таджикистан, Вірменія і Киргизія.

За даними російського Мінфіну, чотири країни (Росія, Казахстан, Вірменія і Киргизія) вже перерахували початкові внески в розмірі 10% від свого вкладу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!