"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд урізав план відшкодування ПДВ

Понеділок, 25 січня 2010, 09:44

Міністерство фінансів дозволило Державній податковій адміністрації відшкодувати найменшу місячну суму ПДВ за 2009 рік.

У січні 2010 року ДПАУ має повернути податок всього на 1,3 млрд. гривень, що більш ніж на 1 млрд. гривень менше обсягу відшкодування ПДВ у січні 2009 року, пише газета "Комерсант-Україна".

Видання зазначає, що це рекордно низький обсяг у порівнянні з даними січня-листопада 2009 року, оприлюдненими Держказначейством.

Суми повернення ПДВ в цей період не опускалися нижче 2 млрд. гривень: найменша сума відшкодування податку зафіксована в жовтні 2009 року - 2,01 млрд. гривень, найбільша - у вересні - 7,12 млрд. гривень.

Реклама:

Дані про повернення податку в грудні поки ще не оприлюднено, але в Секретаріаті президента стверджують, що план в 36,52 млрд. гривень не був виконаний на 1,98 млрд. гривень.

З урахуванням виплати у січні-листопаді 33,26 млрд. гривень у грудні підприємства отримали 1,28 млрд. гривень.

У ДПАУ неофіційно підтвердили виданню правильність цих розрахунків.

Зменшення плану в січні підтверджує намір Кабміну скоротити у 2010 році відшкодування ПДВ майже удвічі - в проекті бюджету передбачено відшкодування всього 20,9 млрд. гривень.

При цьому за 2009 рік суми ПДВ, заявлені до відшкодування, в перевірках збільшилися на 9,1 млрд. гривень, з них прострочені суми - на 3,3 млрд. гривень, підрахували економісти СП. Зростання боргу пояснюється падінням доходів бюджету.

Видання зазначає, що затягування відшкодування ПДВ - найбільш використововуваний і простий спосіб збільшення бюджетних доходів - стало особливо актуальним за відсутності закону "Про держбюджет на 2010 рік".

У цьому випадку ст. 46 Бюджетного кодексу дозволяє фінансувати щомісяця тільки 1/12 від видатків 2009 року.

За інформацією СП, Кабмін не може витратити в січні по загальному фонду більше 16,2 млрд. гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!