"Союз-Віктан" довели до суду

Понеділок, 25 січня 2010, 09:32

Два українські банки - Укрсоцбанк і Укргазбанк - звернулися до господарських судів, де вимагають від групи компаній "Союз-Віктан" повернути позикові кошти.

Про це пише газета "Дело".

Укрсоцбанк подалв позов проти компанії "Союз-Віктан Трейд", яка входить до групи компаній "Союз-Віктан", у розмірі 16,676 млн. доларів (133,355 млн. гривень). У цю суму входить тіло кредиту, відсотки і пеня за прострочення.

Велику суму "Союз-Віктан Трейд" заборгував також Укргазбанку: 5 млн. доларів позичальник взяв у борг у банкірів ще в березні 2008 року.

Реклама:

Повернути ці кошти "Союз-Віктан" зобов'язався до середини травня 2009 року, однак через що фінансові проблеми договір не виконав.

Укргазбанк подав судовий позов відразу після націоналізації влітку 2009 року.

Засідання за позовом Укргазбанку переносилися кілька разів, і за півроку фінансова установа збільшила позовні вимоги.

Крім тіла кредиту (5 млн. доларів), банкіри вимагають від алкогольної компанії додатково виплатити заборгованість по відсотках у розмірі 869 тис. доларів і ще понад 5 млн. гривень як пені за прострочення (сумарно в гривневому еквіваленті - понад 50 млн. гривень).

Відповідно до інформації, викладеної в рішенні Господарського суду за позовом Укргазбанку, доларовий кредит цієї фінансової установи видавався "Союз-Віктану" під 18% річних (при використанні позики в рамках встановленого договором строку). Якщо ж гроші не повертаються в термін, то кредитна ставка збільшується до 28%.

На відміну від ситуації з Укрсоцбанком, де рішення поки не прийнято, Укргазбанк першу інстанцію вже виграв - у грудні госпсуд зобов'язав повернути борг. "Союз-Віктан" подав апеляційну скаргу, за якою рішення ще не прийнято.

У "Союз-Віктані" не озвучують позицію, якої вони дотримуються на судових засіданнях.

"Компанія дійсно бере участь в декількох судових процесах, до закінчення яких ми не готові давати офіційні коментарі", - сказав виданню начальник відділу зв'язків з громадськістю компанії "Союз-Віктан" Сергій Блажко.

Він також додав, що процедура банкрутства, в якій знаходиться "Союз-Віктан", увійшла в активну стадію, однак не став деталізувати ситуацію навколо компанії.

У цілому, за словами джерела, близького до менеджменту "Союз-Віктану", компанія користувалася послугами близько 20 банків.

Серед них у ЗМІ називалися ОТП Банк та УкрСиббанк, а також банки з російським капіталом: Сбербанк, ВТБ Банк і Альфа-Банк.

Загальна сума кредитів, яка озвучувалася експертами в мас-медіа, досягає 200 млн. доларів.

"Союз-Віктан" - виробник алкогольних напоїв. Компанія працює з 1994 року.

Виробничі потужності зосереджені в Україні (Крим) і Росії (м. Руза і недобудований майданчик в Літкаріно).

Основний бізнес - виробництво і дистрибуція алкогольних напоїв. В асортименті - ТМ "Союз-Віктан", Medoff, "Мърная", Longer.

У листопаді 2009 року Господарський суд Києва ухвалив рішення про банкрутство ТОВ "Союз-Віктан Лтд".

Наприкінці грудня група оголосила про подання до російського суду заяви про банкрутство російської "дочки" групи - ЗАТ "Союз-Віктан".

Також у 2009 році стало відомо про судові розгляди між групою компаній Firebird, яка володіє понад 10% акцій "Союз-Віктану", та більш великими акціонерами.

Зокрема позов в американський суд був поданий проти Moore Capital Management LLC, LM Moore SP Investments, Ltd, а також ING Bank Україна й ING Bank NV (британське відділення).

У 2007 році відповідачі у справі продали 10-відсоткову частку "Союз-Віктану" групі компаній Firebird за 10 млн. доларів.

Як стверджують у групі Firebird, через місяць після придбання бізнесмени з'ясували, що показники української компанії значно гірші, ніж було представлено продавцями активів. Це і стало приводом для позову.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!