Білоруські НПЗ зможуть прожити без сировини до кінця січня

Субота, 23 січня 2010, 14:29

Білоруські нафтопереробні заводи (ВАТ "Мозирський НПЗ" та ВАТ "Нафтан") забезпечені поставками нафти з Росії ще на тиждень, до кінця січня.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на ознаймлене із ситуацією джерело.

Співбесідник зазначив, що постачання нафти будуть продовжені до кінця місяця з урахуванням зниження добового завантаження обох НПЗ на 40% - до 19-20 тис. з 30-31 тис. тонн в грудні.

Джерело нагадало, що поточні поставки нафти АК "Транснєфть" забезпечує на підставі зробленої в грудні передоплати.

Реклама:

Як повідомлялося, в грудні 2009 року білоруські НПЗ на торішніх умовах (з урахуванням спецмита - 35,6% від стандартного) зробили передоплату за 1126 тисяч тонн приблизно по 380 дол. за тонну.

У той же час з 2 січня, згідно з розпорядженням ФТС РФ, російську нафту і нафтопродукти поставляються в Білорусію з включенням в ціну стандартного експортного мита.

В результаті російська сторона перерахувала обсяги поставок на січень виходячи з ціни, що включає 100% експортного мита. З урахуванням суми передоплати і виходячи із середньої ціни 570 дол. за тонну (включає 100% мита) обсяг поставок складе близько 750 тис. проти 1,5 млн. тонн на місяць, передбачених балансом поставок на I квартал.

Давальницькі постачання нафти на білоруські НПЗ в січні відсутні, констатував співрозмовник.

Як і раніше, білоруські НПЗ поки не укладають нові контракти на імпорт нафти, які в умовах, що склалися повинні включати в ціну 100% експортного мита, чекаючи закінчення міжурядових переговорів.

Як повідомлялося, переговори за умовами торгівлі нафти в середині січня вийшли на рівень президентів Білорусії й Росії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!