"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Коломойський зупинить свої НПЗ

Субота, 23 січня 2010, 12:32

Найближчим часом група "Приват", що контролює "Нафтохімік Прикарпаття" (Надвірна) і "Галичина" (Дрогобич), зупинить ці два НПЗ через їхню збитковість.

Про це заявив колишній голова правління "Галичини" і екс-директор нафтогазового департаменту Мінпаливенерго Леонід Косянчук, пише видання "Дзеркало тижня".

"Після одержання доступу до "Укртатнафти" два старі НПЗ у Західній Україні втрачають для оператора будь-яке значення", - говорить спеціаліст.

За його словами, сьогодні в них потрібно вкласти приблизно стільки ж, скільки вони коштують на ринку.

Реклама:

"Тобто майже 500 млн. дол., тоді як в "Укртатнафту" можна майже нічого не вкладати і задовольняти всі потреби в поставках палива", - пояснив Косянчук.

За словами директора "Консалтингової групи А-95" Сергія Куюна, відсутність достатніх капіталовкладень зробила заводи найбільш відсталими у вітчизняній нафтопереробній галузі.

Заводи не можуть переробляти практично нічого, крім нафти з українських родовищ, оскільки використання будь-якого більш сірчистого сорту нафтосировини, наприклад, російського Urals, одразу спричиняє наднормативне перевищення частки сірки в дизпаливі, пояснив експерт.

Як відомо, група "Приват" контролюється українським бізнесменом Ігорем Коломойським.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!