БАНКИ ВОЮЮТЬ З ПОДАТКОВОЮ ЗА ПОДАТКИ

П'ятниця, 22 січня 2010, 18:59

НБУ та банки виступили проти пропозицій ДПАУ щодо тлумачення положень антикризового закону.

Про це повідомляється на веб-сайті Асоціації українських банків (АУБ).

Обговорення проекту податкового роз'яснення щодо застосування норм цього закону відбулося в секретаріаті парламентського комітету з питань фінансів і банківської діяльності.

"В ДПА побоюються, що застосування цього Закону може позначитись на погіршенні наповнення бюджету", - наголошується в повідомленні.

Реклама:

В запропонованому проекті роз'яснення ДПА України наголошується, що на валові витрати банки можуть відносити тільки резерви під безнадійну заборгованість, тоді як Законом це дозволяється щодо будь-якої проблемної заборгованості.

Свою категоричну незгоду з пропозиціями ДПА висловили представники НБУ та АУБ.

За словами головного бухгалтера та члена правління НБУ Віри Ричаківської, в ДПА змішують поняття формування резервів і їх використання, тоді як за економічною суттю у цьому контексті терміни "збитки" і "втрати" є тотожними.

"Запропоноване роз'ясненням ДПА ламає всю суть Закону № 1533",  - відзначив під час наради перший віце-президент АУБ Володимир Бондар.

Крім того, за його словами, втрати бюджету на відновлення, зруйнованої внаслідок оподаткування страхових резервів банківської системи, значно перевищать недоотримані надходження від запропонованого податку.

Нагадаємо, що  Закон № 1533, який набрав чинності 24 листопада 2009 року, мав за мету покращення  діяльності банків в умовах фінансової кризи та вирішення  конфліктних ситуацій із податковими органами.

Зокрема, новим Законом банкам тимчасово надано право сплачувати  податок на прибуток  з фактично отриманих, а не нарахованих  доходів від здійснення кредитних операцій.

Також банкам надане право відносити до складу валових витрат всю суму страхового резерву, сформованого за методикою НБУ, із включенням позабалансових зобов'язань банків (тобто у розмірі 100 відсотків, в наступні роки - 80%).

Окрім цього, новоприйнятим законом вдосконалено порядок списання банками за рахунок страхового резерву простроченої заборгованості фізичних осіб, заборгованості по цінних паперах, в тому числі від володіння акціями та іншими пайовими цінними паперами  та операцій із заставленим майном.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: