"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україні вигідно долучитися до будівництва "Північного потоку"?

П'ятниця, 22 січня 2010, 15:32

Україні вигідно брати участь у проекті будівництва газопроводу "Північний потік". 

Про це заявив перший заступник міністра палива та енергетики Вадим Копилов, повідомляє агентство "Укрінформ".

Він підкреслив, що рішення щодо "Північного потоку" прийнято і він будуватиметься "з нами чи без нас".

"Краще, якщо з нами, краще, якщо ми свої робочі місця завантажимо контрактами звідти. Те саме і щодо "Південного потоку", де рішення теж усі прийнято", - вважає чиновник.

Реклама:

З його думкою погодилася і експерт з питань енергетики Світлана Голикова.

"Україна може брати участь у проекті не як учасник консорціуму, а як субпартнер, але для цього ми маємо налагодити відносини не лише з "Газпромом", а й із іншими учасниками проекту", - сказала фахівець.

Як повідомлялося, кандидат на пост президента Віктор Янукович нещодавно заявив, що має намір ініціювати переговори щодо участі України у консорціумі з будівництва газопроводу "Північний потік".

Щоправда, після того представники проекту "Північний потік" заявляли, що жодних пропозицій від України не надходило, тож уся інформація про її участь - на рівні чуток.

Консорціум "Північний потік" спрямований на зменшення залежності Росії від України у транзиті газу. Газопровід завдовжки більш як 1,2 км планується прокласти по дну Балтійського моря від Росії до Німеччини.

"Південний потік" - російсько-італійський проект газопроводу, який прокладатиметься по дну Чорного моря з Новоросійська до болгарського порту Варна і далі до Австрії.

"Південний потік" створюється для унезалежнення поставок російського природного газу до Європи і зменшення залежності постачальників і покупців від країн-транзитерів, зокрема від України і Туреччини.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: