МВФ не допоможе Мінфіну переконати Нацбанк?

П'ятниця, 22 січня 2010, 14:45

Міжнародний валютний фонд не може бути арбітром у протистоянні між Міністерством фінансів і Національним банком України.

Таку думку висловив директор Центру економічного та політичного аналізу Олександр Кава, коментуючи ситуацію навколо 2 млрд. золотовалютних резервів НБУ, які уряд нібито хоче використовувати для покриття дефіциту держбюджету, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Кава вважає, що існуючі проблеми з виконанням дохідної частини держбюджету можуть ще більше посилитися внаслідок неотримання урядом частини золотовалютних резервів НБУ.

"Нема бюджета на 2010 рік, фінансування проводиться за тимчасовим розписом. Проблема з наповненням бюджету дійсно існує, а закрити цю дірку частково можна за рахунок цих 2 млрд. доларів", - зазначає він.

Реклама:

Крім того, Кава не виключає, що жорстка позиція регулятора в цьому питанні викликана політичним протистоянням Юлії Тимошенко і Віктора Ющенка, під впливом якого знаходиться НБУ.

"Не секрет, що глава держави докладає багато зусиль, щоб показати непрофесійність Тимошенко та її уряду", - відзначає експерт.

Вирішити проблему, що виникла, за словами Кави, допоможуть тільки домовленості між Мінфіном і НБУ.

"МВФ не може бути арбітром у цій ситуації. Це особиста справа органів влади України. МВФ може висловлювати свою позицію, але ставати на чийсь бік фонд не може. У свою чергу, уряд спробує вирішити це в найкоротший термін, ще до виборів", - вважає експерт.

За його словами, неотримання цієї суми може істотно погіршити ситуацію з дефіцитом бюджету, а це загрожує проблемами з виплатою зарплат і пенсій, а також з розрахунками за російський газ.

Як повідомлялося, 20 січня виконуючий обов`язки міністра фінансів Ігор Уманський заявив, що Нацбанк досі відмовляється надавати уряду із золотовалютних резервів кошти з 2 млрд. доларів, одержаних раніше від Міжнародного валютного фонду для проведення зовнішніх операцій.

У п'ятницю НБУ офіційно заявив, що озвучена Уманським інформація не відповідає дійсності, підкресливши, що під час використання золотовалютного резерву він буде керуватися виключно вимогами законодавства України.

НБУ нагадав, що статті 48 і 54 Закону "Про Національний банк України" роблять неможливим здійснення такої передачі коштів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!