Китай запропонує Україні свої капітали?

Четвер, 21 січня 2010, 17:29

Китай включається в боротьбу за економічний потенціал України.

Про це пише видання Le Temps, повідомляє InoPressa.

"Очевидно, що в умовах, коли Україна схильна до важкої економічної та соціальної кризи, її традиційні партнери не в змозі задовольнити її фінансові потреби. У найближчому майбутньому справжньою новиною може стати зміцнення позицій Китаю", - наголошує видання.

Китай нарощує вплив в Африці та Латинській Америці й також цікавиться європейською периферією, яка пропонує грунт для впровадження нових технологій, відзначає експерт французького Інституту політичних наук (Sciences Po) Флоран Парментьє.

Реклама:

Для Китаю така експансія - це можливість експортувати своє ноу-хау в країни з найбільш дешевою інфраструктурою. Автор статті вважає, що незабаром після виборів Україні буде надано вигідний китайський кредит і відносини будуть розвиватися все активніше.

"Крім того, якщо ЄС пропонує невеликі гроші, ставлячи при цьому ряд умов, то Китай пропонує більше і не вимагає натомість нічого, крім невизнання Тайваню. Права людини, природоохоронні і соціальні стандарти, "правильне" управління - йому немає діла до цього", - пише газета.

Безсумнівно, що зростання присутності Китаю на Україні буде мати економічні і політичні наслідки, переконаний Парментьє.

На його думку, це може призвести до "зміцнення системи, в якій економічні клани відіграють вирішальну роль у політичному житті країни".

"Надання капіталів без будь-яких вимог позбавляє економічні еліти почуття відповідальності і скорочує число стимулів для проведення реформ, потенційно здатних завдати шкоди їхньому бізнесу", - підкреслює автор статті.

У той же час фінансування конкретних проектів в умовах нерозвиненості інфраструктури в сусідніх країнах може виявитися ефективним.

Проте, визнає видання, китайська політика на Україні може стати перешкодою для передачі європейського досвіду.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: