"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Обсяг інвестицій у світі впав на 39% - ООН

Четвер, 21 січня 2010, 13:49
Світовий обсяг іноземних інвестицій в 2009 році скоротився до 1 трлн. доларів, але може трохи відновитися 2010 року.

Про це ідеться у доповіді Конференції ООН з торгівлі та розвитку (UNCTAD), пише газета "Дело".

У 2008 році світовий обсяг іноземних інвестицій склав 1,7 трлн. доларів.

Економісти UNCTAD відзначили нерівномірний характер зниження: на 41% для розвинених країн і на 39% - для країн з економікою, що розвивається.

Найменше зниження було зафіксовано в КНР - лише на 2,6% щодо рівня 2008 року, у той час як у США обсяг закордонних інвестицій скоротився на 57%.

Реклама:

Найбільший обсяг іноземних інвестицій, як і раніше, припав на США, при цьому Китай піднявся на друге місце, обійшовши Францію і Великобританію.

Великобританія при цьому виявилася рекордсменом за темпами зниження обсягу інвестицій, які за підсумками 2009 року скоротилися на 92,7%, тобто більш ніж у 13 разів.

Інші країни БРІК не відчували себе так само впевнено, як Китай: інвестиції в економіку Бразилії скоротилися на 49,5%, в індійську економіку - на 19%, в економіку Росії - на 41,1%.

Найбільший приріст інвестицій зафіксовано в Німеччині, обсяг вкладених в економіку країни коштів 2009 року виріс на 40,7%.

Ірландія, яка в 2008 році пережила відтік іноземного капіталу в розмірі 20 млрд. доларів, 2009 року зафіксувала приток у розмірі 14 млрд. доларів.

Обсяг коштів, вкладених в економіку країн Африки, склав 55,9 млрд. доларів, що на 36,2% більше, ніж у 2008 році.

Інвестиції в країни Латинської Америки і Карибського басейну зменшилися на 40,7% - до 85,5 млрд. доларів.

У той же час експерти UNCTAD визнають, що світова економіка стала на рейки відновлення, і оскільки прибутки компаній знову ростуть, слідом за ними має початися і збільшення обсягів іноземних інвестицій.

Разом з тим, у доповіді наголошується, що відновлення хоча й почалося, проте залишається досить крихким, оскільки багато в чому залежить від перехідного характеру спеціальних заходів стимулювання, в результаті зростання обсягів інвестицій буде помірним.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!