"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Рятувальниками української економіки стануть експортери?

Середа, 20 січня 2010, 18:21

Підприємства-експортери стануть основним двигуном економічного розвитку в Україні в 2010 році.

Про це заявили українські експерти на прес-конференції в середу, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Схоже, що ситуація повторюється. Можна згадати 1999-2000 роки, коли локомотивом зростання економіки країни, після тривалої депресії та кризи, були експортні галузі", - сказав старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Ільдар Газізуллін

За його словами, у першу чергу, маються на увазі хімічні й металургійні підприємства.

Реклама:

Експерт вважає, що інші галузі, в умовах обмеженого доступу до кредитування, можуть не чекати поліпшення. "2010 рік для деяких галузей буде і далі кризовим", - сказав він.

За його оцінкою, лише через рік-два буде спостерігатися пожвавлення в будівництві, машинобудуванні та секторі послуг.

Президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло вважає, що очікуване пожвавлення економічної динаміки в країнах, які споживають український експорт може підтримати вітчизняні підприємства лише в короткостроковому періоді.

"Мова йде тільки про короткостроковий період. Ми повинні розуміти, що надалі ці країни є конкурентами України. І, фактично, їх відновлення буде означати витіснення України з цих традиційних ринків", - пояснив він.

У той же час, Жаліло прогнозує, що поліпшення ситуації у світовій економіці призведе до зростання інтересу інвесторів до вкладення коштів в українські активи.

За його оцінкою, владі країни доцільно зробити зусилля для поліпшення інвестиційного клімату в країні, оскільки нестабільне правове і політичне поле може розширити використання офшорних схем при скуповуванні українських активів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!