Думка експерта: "Земельний" мораторій підтримує нелегальні ринки. ВІДЕО

Середа, 20 січня 2010, 12:36 -

Верховна рада 19 січня подолала вето президента на закон, який продовжує мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2012 року.

На думку економіста інвесткомпанії Astrum Investment Management Олексія Блінова, ця ситуація стосується швидше політичного піару, ніж законотворчості.

Завантажте Flash Player, щоб переглянути відео.

"Справа в тому, що чинний Земельний кодекс говорить, що землі сільгосппризначення не можуть продаватися до набуття чинності законів про земельний кадастр і про ринок землі. Таким чином, доля земельного ринку в 2012 році також цілком знаходиться в руках парламенту. Чинне законодавство уже встановлює, що до 1 січня 2012 року ринок сільгоспземель введений не буде", - пояснив він.

Реклама:

У той же час, експерт зазначив, що аналітики Astrum розглядають постійне продовження мораторію як серйозну перешкоду для розвитку українського аграрного сектору.

"До того часу, поки земля не стане ринковим товаром, неможливо буде визначити її ринкову вартість. При цьому аграрії не можуть використовувати землю як заставу по кредиту, що обмежує їх можливості для розвитку. До того ж компанії, які орендують землю, мають набагато менше мотивації інвестувати в підвищення її родючості, ніж ті, хто нею володіє", - наголосив він.

За словами Блінова, збереження статус-кво також підтримує існування "сірого" та "чорного" ринків сільгоспземель в Україні.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: