Розрахунки "Нафтогазу" штовхають Україну до боргової ями - Клюєв

Середа, 20 січня 2010, 11:30

Одне з першорядних завдань держави - порятунок НАК "Нафтогаз України" від банкрутства і відновлення стабільної роботи всього енергетичного комплексу, включаючи забезпечення України енергоносіями.

Про це заявив депутат Верховної ради, заступник голови Партії регіонів Андрій Клюєв, повідомляє агентство "УНІАН".

За його словами, діяльність "помаранчевої влади" в нафтогазовій галузі розбалансувала економіку і, по суті, посилила бюджетну, банківську і енергетичну кризи.

"Ціна на імпортний газ, внаслідок руйнування створюваної десятиліття договірно-правової бази, виросла з 50 доларів майже до 360 доларів, що вже призвело до значного скорочення виробництва в базових галузях економіки", - наголосив він.

Реклама:

За словами Клюєва, в 2005 році почалося "проїдання" НАК "Нафтогаз Україна" - відбулося незначне зростання доходів компанії, проте податкове навантаження зросло майже удвічі.

"У результаті, наступного року "Нафтогаз" був змушений заплатити майже стільки ж податків, скільки решта галузей промисловості разом узяті", - заявив депутат.

За його словами, в результаті, різко впали внутрішні інвестиції, тоді як Україні важливо було нарощувати власний видобуток енергоносіїв.

Представник Партії регіонів нагадав, що уряд Віктора Януковича в 2004 році, враховуючи зростання економіки, акумулював ресурси для модернізації вітчизняної газотранспортної системи.

"З 2005 року наші опоненти значно збільшили кредитні борги "Нафтогазу", а плани поточної реконструкції ГТС не виконувалися, і до серйозної модернізації так ніхто і не приступив", - заявив депутат.

"Нинішня влада ввела практику розрахунків за імпортний газ за допомогою передоплати за транзит газу до Європи, кредитів державних банків, випуску держоблігацій, емісії гривні і кредитів МВФ. Ці методи дедалі сильніше штовхають Україну до боргової ями. За останній час борги "Нафтогазу" перевищили 35 млрд. гривень, дефіцит бюджету компанії вже прирівнюється до дефіциту бюджету країни", - сказав Клюєв.

За його словами, незрозуміло, якщо імпортний газ оплачували нарощуванням боргів, то не зрозуміло, куди йшли гроші, зібрані з українських споживачів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!