"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Північний потік" ускладнить судноплавство у Балтиці?

Середа, 20 січня 2010, 11:20

Будівництво газопроводу "Північний потік" (Nord Stream) по дну Балтійського моря буде заважати судноплавству в районі польських портів на північному заході країни.

Про це повідомляє польська газета Nasz Dziennik.

У розпорядженні газети опинився текст дозволу на будівництво газопроводу, виданого Федеральним управлінням судноплавства і гідрографії (BSH) в Гамбурзі.

Німецькі чиновники в цьому документі визнають, що можлива ситуація, коли деякі кораблі будуть не в змозі проплисти над трубою.

Реклама:

З метою мінімізувати проблеми з маневруванням пропонується детально нанести на судноплавні карти положення труб, щоб кожен капітан або лоцман мав повну орієнтацію і міг би вибрати найбільш безпечний маршрут.

Крім того BSH стверджує, що у водах, які належать до економічної сфери впливу Німеччини, держава не повинна гарантувати відповідні глибини.

Попередження стосуються також газопроводу з Данії, що знаходиться зараз на етапі планування, який в місці перетину з Nord Stream ускладнить судноплавство в Балтійському морі.

Проте, як говориться в документі, через кілька років газопроводи самі "вкопаються" в дно Балтики через рух води і піску.

Nord Stream є новим маршрутом для експорту російського газу до Європи. Газопровід довжиною 1,22 тис. км і потужністю 55 млрд. кубометрів на рік пройде по дну Балтійського моря від Росії (Виборг) до Німеччини (Грайфсвальд).

Введення в експлуатацію першої нитки газопроводу пропускною здатністю 27,5 млрд. кубометрів газу на рік заплановано на 2011 рік.

Акціонерами компанії-оператора проекту Nord Stream AG є російський "Газпром" - 51% акцій, німецькі Wintershall Holding і E. ON Ruhrgas - по 20% акцій, а також нідерландська Gasunie - 9% акцій.

Нині ведуться переговори про можливе входження в проект французької GDF Suez, яка може отримати близько 9% частки в проекті.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!