Росіяни відмовили українському вину в імпорті

Середа, 20 січня 2010, 11:04

Створення з 1 січня 2010 року єдиного митного союзу між Росією, Білоруссю і Казахстаном стало для українських виробників винної та коньячної продукції неприємним сюрпризом.

Як з'ясувалося, з нового року для ввезення своєї продукції до Росії вони мають отримувати ліцензію, аналогічну тій, що й для ввезення вина до Білорусі і Казахстану, пише газета "Дело".

Видання зазначає, що раніше ліцензуватися тільки ввезення до Росії горілчаної продукції. Проте, в рамках Митного союзу передбачений єдиний для трьох країн список товарів, до яких застосовуються обмеження щодо ввезення.

За словами українських виноробів, для них введення нової ліцензії стало повною несподіванкою - про необхідність отримання ліцензії на імпорт продукції на територію Росії стало відомо 11 січня, поставки ж припинилися 1 січня.

Реклама:

Коли будуть видані нові ліцензії, виробники не знають.

Видавати ліцензію на ввезення вина має Міністерство промисловості і торгівлі Росії, яке так само, як і імпортери, виявилося не готове до такого повороту подій.

Відомство зможе налагодити роботу з видачі ліцензій не раніше початку лютого.

Щоб уникнути збитків, російські імпортери 18 січня звернулися до прем'єр-міністра Росії Володимира Путіна з офіційним листом.

У ньому 11 найбільших імпортерів винної продукції просять уряд встановити для нових правил перехідний період до липня 2010 року.

В іншому випадку, на думку імпортерів, введення ліцензування "неодмінно призведе до відсутності імпортної алкогольної продукції в магазинах і ресторанах".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: