Польща готова обміняти борги "Газпрому" на знижки

Вівторок, 19 січня 2010, 14:58

Польща, яка вже більше року не одержує чверть газового імпорту, може пробачити своєму головному газовому постачальнику - ВАТ "Газпром" - борг за транзит газу до Німеччини в обмін на знижки на закупку газу.

Про це заявив віце-прем'єр-міністр Польщі Вальдемар Павляк, який у грудні 2009 року заблокував затвердження польсько-російських газових домовленостей, повідомляє агентство "УНІАН".

"У нинішній ситуації варто подумати про те, щоб в дискусію про заборгованість включити тему майбутніх розрахунків. Можливо, відпускаючи в одному місці, у нас вийде, наприклад, одержати знижку в ціні на майбутні поставки", - сказав він.

"Навіть якщо б це був 1% знижки, то вона перекладається на мільйони доларів, що дозволило б вирівняти стару заборгованість за 2006-2008 роки (за транзит російського газу по території Польщі до Німеччини)", - додав Павляк.

Реклама:

Віце-прем'єр закликав до взаємних поступок, відзначаючи, що це допоможе вирішити проблеми у двосторонніх відносинах.

Павляк нагадав, що 2007 року польський уряд зняв свої зауваження до Росії щодо вступу до ВТО, а кілька місяців потому росіяни скасували ембарго на постачання польського м'яса до Росії.

Він також відзначив, що 2006 року через конфліктну політику Польща втратила 10% знижки на постачання російського газу до країни, і тоді втрати Польщі вилилися "у мільярд доларів".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: