Конституційний суд взявся за держбюджет

Вівторок, 19 січня 2010, 13:36

Конституційний суд почав розгляд справи за конституційним поданням 53 народних депутатів про відповідність Основному закону низки пунктів постанови Кабінету міністрів "Про заходи щодо забезпечення виконання державного бюджету та місцевих бюджетів у 2010 році".

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на прес-службу КС.

Автори подання зазначають, що до прийняття закону про державний бюджет на відповідний рік Кабінет міністрів своєю постановою передбачив порядок планування, надходження, розміщення та перерозподілу коштів у 2010 році, тобто підзаконним актом врегулював бюджетні правовідносини, які належать до виключної компетенції єдиного органу законодавчої влади в Україні - Верховної ради.

Суб'єкт права на конституційне подання посилається на положення п.1 ч.2 ст.92 Конституції, згідно з яким, виключно законами встановлюється система оподаткування, податкових зборів.

Реклама:

Також депутати посилаються на ч.1 ст.67 Конституції, за якою податки і збори сплачуються в порядку і в розмірах, встановлених законом.

Коментарі посилаються на інші норми законодавства, зокрема Бюджетного кодексу і закону про Кабінет міністрів та систему оподаткування.

Парламентарі просять Конституційний суд визначити, чи відповідають Основному закону пункти 5, 6, 7, 8, 10, 12, 15, 16, 17, 18, 19, 21, 22 постанови Кабміну від 29 жовтня 2009 року "Про заходи щодо забезпечення виконання державного бюджету та місцевих бюджетів у 2010 році".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!