"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ: макроекономіка на боці гривні

Понеділок, 18 січня 2010, 16:55

Курсова динаміка гривні стабілізується завдяки стійкій макроекономічній ситуації.

Так вважає керівник групи радників голови Національного банку Валерій Литвицький, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Ні перед першим туром виборів не вдалося серйозно розхитати курс, ні перед другим туром не вдасться, тому що фундаменталії - на боці стабільності, а Нацбанк має достатньо ресурсів для адекватного реагування", - запевнив він.

За його словами, з початку року НБУ продав для підтримки гривні близько 170 млн. доларів. Обсяг щоденних інтервенцій банку поступово скорочується. 

Реклама:

"Нацбанк не допустить змін курсу у пропорціях, які не відповідають макроекономічної ситуації", - підкреслив Литвицький. 

"Вирішальну роль в послабленні гривні на минулому тижні зіграв чинник сезонності, до якого ми виявилися готовими. Ймовірно, за підсумками січня значення курсу гривні повернеться до рівня початку 2010 року", - додав банкір.

Як повідомлялося, в середині минулого тижня курс гривні на міжбанківському валютному ринку знизився з 7,98 до 8,10 гривні за долар.

Керівник групи радників голови НБУ пояснив, що в січні буде тимчасове зниження припливу валютного виторгу від експорту, яке пов'язане з періодом тривалих новорічних канікул на ряді зовнішніх ринків збуту українських товарів.

Серед факторів впливу на валютний ринок Литвицький назвав те, що зберігається відтік валюти з банківської системи.

За його оцінкою, попит на валюту, що формується у зв'язку з виборами, не має визначального впливу на ситуацію на валютному ринку. 

Фінансист також наголосив, що послаблення гривні в середині січня пов'язане з прагненням окремих операторів ринку в черговий раз перевірити можливості спрямування курсової динаміки в бік девальвації. 

Щодо рівня ліквідності в банківській системі радник голови НБУ відзначив, що вона знаходиться на рівні, близькому до оптимального для першого місяця року. 

"Попит на гроші зростає у зв'язку з поступовою реанімацією ділової активності", - сказав фахівець, додавши, що поліпшення ситуації в роздрібній торгівлі може призвести до пожвавлення споживчої активності.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!