"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Рахункова палата заявила про стомільйонні недоотримання від надрокористувачів

Понеділок, 18 січня 2010, 13:59

Державний бюджет недоотримує сотні мільйонів гривень через зменшення надходжень від структур, що добувають корисні копалини.

До такого висновку прийшла колегія Рахункової палати, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Згідно з повідомленням, за результатами аудиту сплати збору за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок держбюджету, на території Харківської та Полтавської областей у 2008 році та першому півріччі 2009 року, "майже півтисячі підприємств випали з поля зору податківців".

У Рахунковій палаті зазначають, що підприємства НАК "Нафтогаз України", які працюють в цих регіонах, сплатили в 2007 році 46% від загального обсягу збору по Україні, в 2008 році - 33%, а в першому півріччі 2009 року - тільки 29%. Заплановані надходження збору до бюджету у Полтавській області недовиконані на 206,8 млн. гривень, у Харківській - на 207,9 млн. гривень.

Реклама:

"Податкові органи за згодою Мінфіну широко практикують розстрочення платежів при стягненні збору. Строки боргових зобов'язань постійно переносяться, порушаться умови укладання договорів між філіями ДП "Укргазвидобування" компанії "Нафтогаз України" і податковими інспекціями", - йдеться у повідомленні.

Аудитори виявили, що на обліку в податкових органах відсутні 442 надрокористувачів, які мають відповідні дозволи.

"А якщо вони не стоять на обліку, то не підтверджують видобуток корисних копалин і не платять до бюджету відповідний збір. У зв'язку з цим збитки бюджету становили 1 млрд. 267,4 млн.гривень", - зазначають у Рахунковій палаті.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: