Москва врятує Україну від дефолту?

Понеділок, 18 січня 2010, 13:47

Україна котиться до дефолту, і логічно, якщо їй допоможе Росія, але Київ розплатиться за це частиною своєї незалежності.

Таку думку висловив виконавчий директор аналітичної фірми Trusted Sources Крістофер Гренвілл, у статті для The Wall Street Journal.

Сувора економія - єдиний спосіб зберегти інвалютні резерви України і запобігти нове падіння гривні в умовах, коли борг держави і приватних компаній перевищує 100% ВВП, говориться в статті.

Новому президенту доведеться сильно урізати витрати держбюджету і перекласти на внутрішніх споживачів зростання цін на енергоносії.

Реклама:

Це складне завдання навіть для політика з опорою на єдність нації, зазначає Гренвілл, а Україна ще й розколота на прозахідний та просхідний табори.

Справі шкодить і розділення повноважень виконавчої влади між президентом і парламентом.

На думку автора, єдиний вихід - радикальна реформа конституції, яка закріпить вищу владу парламенту, але це можливо лише за умови схвалення фракціями Тимошенко і Януковича, ворогуючих політиків, які напевно перенесуть своє протистояння в парламент.

"Це, м'яко кажучи, не ідеальна обстановка для поновлення програми МВФ і запобігання фінансовому колапсу", - вважає автор.

У будь-якому випадку кон'юнктура світових цін на сировину та енергоносії несприятлива для України, зазначає він.

Гренвілл нагадує, що 2010 року Україна повинна погасити зовнішній борг у розмірі 37 млрд. доларів.

Їй потрібно десь залучити понад 10 млрд. доларів, а в 2012-2013 роках, коли доведеться повертати кредит МВФ - 15-24 млрд. доларів. Єдиним реальним способом заткнути дірку Гренвілл вважає допомогу Росії.

Українська еліта звернеться до Москви лише в крайньому випадку, але розсудить, що для незалежності дефолт ще небезпечніший, ніж російської допомоги, вважає автор.

Росія, зі свого боку, зацікавлена в геополітичних здобутках і нових активах, а також усвідомлює, що фінансово-економічний крах України підриває стабільність усього регіону.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!