Прокуратура зобов'язала Кабмін підвищити соціальні виплати

Понеділок, 18 січня 2010, 09:38

Генпрокуратура визнала незаконною відмову Кабінету міністрів від підвищення розміру соціальних стандартів і призупинила дію постанови уряду, якою виплати пенсій та держдопомоги встановлюються на рівні 2009 року.

Відповідне рішення ухвалено Генпрокуратурою 15 січня, пише газета "Комерсант-Україна".

Видання нагадує, що, згідно з урядовою постановою № 1375 від 23 грудня, з 1 січня виплати щомісячного довічного грошового утримання, державної допомоги особам, які не мають права на пенсію, інвалідам, а також пенсій до проведення їх чергового перерахунку встановлюються на рівні грудня 2009 року.

Однак, як пояснюють у Генпрокуратурі, відповідно до Конституції, пенсії та інші види соціальної допомоги повинні становити суму не нижче прожиткового мінімуму.

Реклама:

Крім того, закон "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" також передбачає мінімальний розмір пенсій за віком на рівні прожиткового показника, встановленого для громадян, які втратили працездатність, а перерахунок пенсій здійснюється з дня набрання чинності нового розміру прожиткового мінімуму.

У прес-службі Міністерства праці та соціальної політики повідомили, що вже отримали протест Генпрокуратури, але з офіційною позицією ще не визначилися.

Втім, джерело видання в секретаріаті Кабміну зазначило, що швидше за все рішення прокуратури буде оскаржено.

Як відомо, 6 жовтня Верховна рада затвердила нові розміри прожиткового мінімуму, і з 1 січня цей показник для осіб, які втратили працездатність, збільшився з 573 до 695 гривень.

За підрахунками Мінфіну, загальне підвищення соцстандартів може збільшити витрати держбюджету на 60 млрд. гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!