Хіміки втратили підтримку уряду

Понеділок, 18 січня 2010, 09:30

Наприкінці минулого тижня Міжвідомча урядова комісія призупинила дію мита на імпорт російської аміачної селітри.

Рішення комісії набуде чинності з 1 лютого і буде діяти до травня, пише газета "Дело".

За інформацією видання, спочатку уряд планував зняти митні перепони для російської продукції на дев'ять місяців, але під тиском вітчизняних виробників добрив термін був скорочений до трьох місяців.

На думку джерел видання, в уряді, призупинити мито Кабмін вирішив у відповідь на продовження Кремлем дії квот на постачання українських труб до Росії.

Реклама:

Як повідомлялося, наприкінці 2009 року між Міністерством економічного розвитку і торгівлі Росії і Мінекономіки України був підписаний протокол про регулювання поставок деяких видів сталевих труб з України до Росії.

Цим протоколом дію угоди про постачання в Росію труб для нафтогазової галузі продовжено до кінця 2010 року. Ця угода дозволяє українським виробникам поставляти свою продукцію без мита в рамках річної квоти.

Квоти були визначені тільки на І квартал 2010-го в розмірі 55 тис. тонн. Річну ж квоту планується встановити тільки в лютому. На думку експертів, подібне рішення викликане побоюваннями Кремля з приводу ситуації в Україні після виборів.

Антидемпінгове мито на російську селітру в розмірі 11,91% Україна ввела в червні 2008 року на п'ять років. Приводом для цього стало антидемпінгове розслідування, ініційоване Союзом хіміків України, куди входять найбільші українські виробники селітри.

Основними виробниками селітри в Україні є "Рівнеазот", черкаський "Азот", "Сєвєродонецьке об'єднання "Азот" і концерн "Стирол".

Нині ставка мита становить 11,91%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!