Україні потрібно змінити державну промполітику – Горбулін

Субота, 16 січня 2010, 11:28

Державна промислова політика в Україні вимагає значної корекції, бо зараз вона демонструє вкрай низьку ефективність.

Таку думку висловив директор Інституту проблем національної безпеки при Раді нацебезпеки й оборони Володимир Горбулін у статті для тижневика "Дзеркало тижня".

На його думку, слід активізувати регуляторну функцію держави та забезпечити підтримку перспективних галузей промисловості.

"Серйозним прорахунком у реалізації державної промислової політики є обмаль великих і важливих для розвитку економіки держави пріоритетних проектів. Не запроваджені й ефективні механізми їх реалізації, які дозволяли б концентрувати на їх виконання фінансові, матеріальні та людські ресурси держави", - зазначає Горбулін.

Реклама:

"Відтак, обсяги фінансування державних програм, як правило, розпорошені за безліччю заходів", - переконаний він.

На думку Горбуліна, нову державну промполітику слід будувати на засадах активного державного регулювання економічної сфери.

"Основними умовами досягнення цього є запровадження активної регулюючої ролі держави, створення умов для розвитку внутрішнього ринку та вдосконалення механізмів державно-приватного партнерства", - переконаний директор Інституту проблем нацбезпеки.

Він вважає, що головні напрямки промислової політики слід викласти у відповідному документі.

"Основні напрямки державної промислової політики на довгострокову перспективу повинні бути викладені в новому стратегічному довгостроковому документі - Стратегії розвитку промисловості України. Нова промислова політика має націлювати промисловість на широкомасштабне інтегрування промислового виробництва з метою реалізації великих інноваційних проектів", - стверджує Горбулін.

Експерт упевнений, що держава повинна сконцентрувати наявні можливості на підтримці перспективних галузей промисловості.

"Головною метою економічних програм має стати забезпечення державної підтримки структурно-перспективних галузей промисловості для збільшення їх прибутковості та досягнення мультиплікаційного інвестиційного ефекту", - стверджує Горбулін.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: