"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Фондовики застерігають від продажу депозитарної системи росіянам

Субота, 16 січня 2010, 10:50

Український фондовий ринок у найближчому майбутньому може втратити свою незалежність.

Про це заявив голова наглядової ради групи компаній "ТЕКТ" Вадим Гриб інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня".

Експерт пояснив, що згідно з підписаним Володимиром Путіном документом "Стратегія розвитку фінансового ринку Росії на період до 2020 року" передбачається створення в Москві міжнародного фінансового центру на базі консолідації російської біржової і розрахункової інфраструктур, а це означає, що протягом найближчих десяти років в Росії буде не тільки центральний депозитарій, але й центральна біржа. 

"Об'єднання РТС (Російської Торгової Системи) і ММВБ (Московської міжбанківської валютної біржі) неминуче призведе до необхідності об'єднання Української біржі і ПФТС. Що раніше це станеться, то гірше це буде для українського фондового ринку", - відзначив він.

Реклама:

За словами Гриба, нині у всьому світі йде активна консолідація торгової і розрахункової інфраструктур.

Зокрема, в країнах Прибалтики і біржі, і депозитарії належать американській NASDAQ, а біржі в Будапешті, Празі і Любляні контролює Віденська біржа.

"Глобалізація вже торкнулася і нас, але, що сумно, Україна, з одного боку, поки що не може продемонструвати потенціалу самостійного розвитку, а з іншого - не цікава нікому, крім Росії. Ми дуже хочемо в Європу, але наша економіка і наш фондовий ринок не становлять для Європи особливого інтересу", - пояснив експерт.

В той же час він переконаний, що, не зважаючи на серйозну конкуренцію з боку Росії і Польщі, потенціал самостійного розвитку у фінансового ринку України є, але для його реалізації потрібно чітко сформулювати стратегію його розвитку.

"Головне - не допустити продажу росіянам депозитарної системи. Якщо це відбудеться, то стратегії розвитку нашого ринку писатимуть у Москві, а не в Києві", - підкреслив він.

Як повідомлялося, у грудні 2009 року було ухвалено рішення про продаж контрольного пакету акцій біржі ПФТС російському фондовому майданчику ММВБ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: