"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Янукович знає "мертву хватку" Росії в питаннях газу

Субота, 16 січня 2010, 00:44 -

Лідер Партії регіонів Віктор Янукович вважає, що з Україні треба відновлювати довірчі відносини з Росією в питаннях транзиту газу.

Про це кандидат у президенти сказав в ефірі телеканалу "Інтер".

"Переговори України з Європейським Союзом щодо модернізації вітчизняної ГТС без участі Росії, яка є постачальником газу виглядали авантюрно. Якщо метою було спровокувати Росію, на те щоб вона відповіла правильно - тоді вона була досягнута", - заявив він.

Лідер ПР підкреслив, що даний проект не можна було розглядати без участі Росії.

"Як може Росія розглядати модернізацію ГТС без України - без власника цієї системи. І як би ми на це відреагували? ... Тому реакція Росії на це була цілком передбачуваною і природною", - вважає Янукович.

За його словами, питання реконструкції газотранспортної системи в результаті не було вирішене.

"Ми тільки отримали чергову декларацію. І фігуранти даних переговорів абсолютно не досягли тієї мети, яка була поставлена", - зазначив кандидат у президенти.

При цьому Янукович нагадав про ризики, які становлять для України російські альтернативні проекти газопроводів.

"А яка у нас перспектива попереду? Приблизно через п'ять років буде побудований "Північний потік", який забере у нас певні обсяги для транзиту газу, і є ще перспектива будівництва "Південного потоку". А де ж Україна буде через п'ять років, що буде з нашою газотранспортною системою, на якій ми сидимо як собака на сіні?", - сказав він.

"Чому Україна, коли Росія ухвалила рішення про будівництво "Північного потоку" не внесла пропозицію увійти до цього консорціуму і знайти там свій інтерес. У нас що немає такої можливості", - додав лідер ПР.

Причина, за його словами, в тому, що Україна втратила довірчі партнерські відносини з Росією.

"Заслуга "помаранчевий команди" тільки в тому, що вони зруйнували всю договірну базу, яка будувалася впродовж усіх років незалежності всіма урядами України і Росії. І коли вони заявили в 2005 році, що Янукович дорого купував в Росії газ за 49 доларів, для мене це було шоком", - наголосив кандидат у президенти.

"Я подумав: "Не дай Бог, вони полізуть в цю договірну базу і почнуть її руйнувати". Я знаю "мертву хватку" росіян, вони напевно про це мріяли, щоб Україна полізла....і в них, як кажуть, вистачило розуму туди полізти і в результаті цієї роботи ми отримали "унікальну" ціну в 2009 році в 360 доларів. 49 доларів було дорого, а 360 доларів - це дешево!?", - сказав Янукович.

В результаті, за його словами, Україна втратила додаткові обсяги прокачування газу.

"Ми прокачували близько 125 млрд. куб м, а зараз прокачуємо менше 100, десь на рівні 96 млрд. куб м в 2009 році", - нагадав лідер ПР.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: