"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Долар не падатиме через Тимошенко і Януковича

П'ятниця, 15 січня 2010, 19:30

Вихід в другий тур виборів президента двох основних кандидатів на цю посаду Віктора Януковича і Юлії Тимошенко суттєво не відіб'ється на курсі гривні.

Про це сказали банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".

Разом з тим експерти не виключають коливань курсу гривні у разі конфронтації між основними кандидатами на пост президента.

"Серйозні коливання курсу може викликати тільки конфронтація між кандидатами, які пройшли у другий тур. Однак навіть за такого сценарію курс долара може додати, на мою думку, від 50 коп. до 1 грн. Але ймовірність такого розвитку подій невелика", - сказав голова наглядової ради банку "Національний кредит" Андрій Оністрат.

Реклама:

Перший заступник голови правління Промінвестбанку В'ячеслав Юткін зазначив, що інфляційні очікування населення і емісійні продовжать чинити сильний тиск на гривню незалежно від результатів першого туру, що вийшли до другого туру претендентів.

"Стабілізації ситуації на валютному ринку слід очікувати після 10-15 лютого. Найімовірніше, у цей період відбудеться зміцнення гривні", - відзначив банкір.

Голова правління Кредобанку Іван Феськів відзначив, що курс гривні в період виборів буде значною мірою залежати від обсягу інтервенцій Нацбанку.

"Якщо НБУ зможе відшукати резерви для підтримки курсу гривні економічними методами, а не адміністративними обмеженнями та попередженнями на адресу банків, то курс міжбанківського ринку має всі передумови не вийти за межі 8,10-8,30 грн./дол. протягом усього періоду виборів", - сказав банкір.

Заступник голови правління банку "Преміум" Андрій Пономарьов вважає, що гривня може девальвувати до рівня 8,20-8,30 грн./дол. в період між першим і другим туром виборів, і почне зміцнюватись після виборів.

При цьому, за його прогнозом, у разі обрання президентом Тимошенко, існує ймовірність швидкого зміцнення гривні до 7,2-7,5 грн./дол. У випадку, якщо президентом стане Янукович, курс гривні може зміцнитися до 7,95-8, 0 грн./дол.

"Доля подальшого зміцнення національної валюти буде залежати від стану платіжного балансу країни, успішності залучення коштів для закриття бюджетного дефіциту, ставок розміщення ОВДП та інтервенцій НБУ", - сказав експерт.

За його оцінкою, у разі обрання президентом третього кандидата сценарій зміцнення курсу гривні буде залежати від підтримки парламентом його програми дій.

Аналітики банку "Форум прогнозують, що між першим і другим туром виборів можливі незначні коливання курсу гривні як убік зміцнення, так і девальвації в залежності від того, хто з кандидатів набере більше голосів.

"Відомо, що Янукович більше симпатизує експортерам, яким вигідніше зміцнення іноземної валюти проти гривні", - відзначають аналітики.

Начальник відділу стратегії ОТП Банку Євген Зінов'єв вважає, що в ході президентських виборів на фоні загальної політичної невизначеності курсові коливання є цілком прогнозованими, проте після виборів можна очікувати припливу іноземних інвестицій, який підтримає курс гривні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!