Банки бояться провокування боржників на неплатежі

П'ятниця, 15 січня 2010, 18:54

Закон щодо права фізичних осіб - позичальників викупати власний борг у колекторів за ціною, яку колекторські компанії сплатили банку, може справити негативний вплив на платіжну дисципліну позичальників.

Про це йдеться в повідомленні Асоціації "Український кредитно-банківський союз" (УКБС).

Зазначеним проектом пропонується надати фізичним особам - позичальникам право викупу власного боргу в колекторів за ціною передачі  такого права первісним кредитором - банком.

На думку представників УКБС, це свідчить про популізм законодавчої ініціативи, "яка замість задекларованого захисту прав громадян - позичальників банків, провокує невиконання боржниками кредитних зобов'язань, незалежно від їхнього фінансового стану та можливостей погашати заборгованість".

Реклама:

"Фактично позичальники стимулюються не платити за кредитом, маючи можливість викупу власного боргу за певний відсоток. Це ставить права кредиторів та позичальників у залежність від сумлінності позичальника та може призвести до збільшення ризиків банківського сектору", - йдеться в повідомленні.

За підсумками 2009 року проблемні кредити складали майже 9% кредитного портфелю банків, понад 65 мільярдів гривень, наголошують в УКБС.

"Минулому року їхній обсяг збільшився майже у 3,5 рази (з 18 млрд. грн.). Отже негативна динаміка змушує експертів УКБС попередити суспільство про небезпеку популістських рішень для грошово-кредитної системи України", - говориться в заяві.  

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!