У БЮТ придумали "податок на борги"

П'ятниця, 15 січня 2010, 14:12

Депутат Верховної ради від БЮТ Олександр Сочка пропонує внести зміни до закону про податок з доходів фізичних осіб і включити до складу загального місячного доходу оподаткування суму заборгованості платника податків, по якій закінчився термін позовної заяви, окрім суми податкового боргу.

Такі зміни передбачено законопроектом № 5512 від 13 січня 2010 року, повідомляє агентство "УНІАН".

При цьому, згідно з документом, податковим агентом є суб`єкт господарювання, зокрема комерційний банк і небанківська фінансова установа, на яких виникла така заборгованість.

У пояснювальній записці до проекту закону наголошується, що Законом № 1533 ("Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття") передбачено норму, згідно з якою до складу місячного оподатковуваного доходу платника податків включатиметься тільки сума заборгованості платника податків, по якій закінчився термін позовної давності і яка перевищує 50% прожиткового мінімуму, чинного для працездатної особи на 1 січня звітного року.

Реклама:

При цьому фізична особа зобов`язана самостійно сплатити податок з доходів і відобразити їх у річній податковій декларації.

До ухвалення цієї норми доходи у вигляді суми заборгованості платника податків, по якій закінчився термін позовної давності, оподатковувалися податковими агентами - суб`єктами господарювання.

"В основному заборгованість мають мільйони громадян, в першу чергу соціально незахищені верстви населення, за спожиті комунальні послуги, електроенергію, надані послуги зв`язку тощо", - наголошується у пояснювальній записці.

Тому подача великої кількості декларацій може призвести до виникнення певної напруги у суспільстві, вважає автор законопроекту.

Окрім цього, збільшаться витрати органів державної податкової служби на залучення цих громадян до надання декларацій, на обробку і нарахування податку з цих доходів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: