"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Держбюджет заробив додатково 400 мільйонів на "білих" мобільниках

П'ятниця, 15 січня 2010, 13:43

Впровадження системи обліку мобільних терміналів на території України забезпечило додаткові надходження до держбюджету в розмірі понад 400 млн. гривень.

Про це повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ" з посиланням на прес-службу Українського державного центру радіочастот (УДЦР).

При цьому, за даними Держцентру, кошти бюджету на створення системи не використовувалися.

Відповідно до повідомлення, в кінці 2009 року було завершено черговий етап створення автоматизованої системи обліку мобільних терміналів.

Реклама:

Її впровадження дозволило зменшити обсяг контрабанди телефонів, яка в 2008 році становила 85-90% ринку України.

В результаті впровадження системи вдалося збільшити обсяг законного ввезення мобільних телефонів до 4,5 млн. штук, відзначають в УДЦР.

З огляду на прогнози аналітиків цього сектору ринку в Україні, в 2009 році передбачався продаж приблизно такої ж кількості апаратів мобільного зв'язку.

"З урахуванням похибки, аналітики вважають, що завдяки впровадженню запропонованого Нацкомісією з питань регулювання зв'язку (НКРЗ) пакета заходів, у тому числі впровадження автоматизованої системи, частка контрабандних телефонів на ринку України скоротилася до 10-15%", - зазначають у держцентрі.

За даними УДЦР, витрати на систему обліку мобільних терміналів в деяких місяцях 2009 року становили близько 2 млн.грн.

"Це власні кошти підприємства, які отримані від господарської діяльності", - підкреслюють в УДЦР.

Нині розвиток системи обліку вступає в завершальну фазу. Повне завершення формування системи планується в першій половині 2010 року.

Як повідомлялося, з 1 липня 2009 року в Україні заборонені продаж мобільних телефонів, коди IMEI яких не внесені в загальну базу даних.

Тепер продавець зобов'язаний перед продажем мобільного телефону перевірити за допомогою Інтернет або SMS-повідомлення наявність коду ІМЕІ в так званому "білому" списку.

Перші відключення мобільних телефонів "чорного" списку почнуться з 16 лютого 2010 року, однак буде дотримуватися термін 90 днів з моменту отримання SMS.

За даними центру, на початок грудня в державній базі IMEI налічувалося близько 83 млн. кодів легальних пристроїв.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: