НБУ вже лякає банки обмеженням маржі

П'ятниця, 15 січня 2010, 13:01

Національний банк України попередив банки, що у разі подальшого ігнорування як орієнтиру усередненого курсу гривні може бути встановлена гранична маржа між курсом купівлі і продажу готівкової валюти.

Про це йдеться у телеграмі Нацбанку, повідомляє агентство "УНІАН".

НБУ нагадав, що встановлювати граничну маржу він має право відповідно до доручення президента щодо вжиття заходів з метою забезпечення стабільності грошової одиниці України і банківської системи.

"Національний банк України, виходячи з урівноваженої донині політики, яку проводили банки на готівковому сегменті валютного ринку України, таким правом не скористався", - наголошується у повідомленні.

Реклама:

Водночас регулятор зазначає, що результати аналізу статистичної звітності про встановлені банками курси купівлі-продажу іноземних валют для проведення готівкових валютно-обмінних операцій свідчать про те, що останнім часом різниця між курсами становить від 2% до 5,5%.

"Така ситуація провокує виникнення негативних курсових очікувань з боку громадян, що призводить до підриву довіри до банківської системи. Сподіваємося, що надалі з боку банків проводитиметься зважена політика, яка забезпечила б досягнення курсової стабільності в країні, а не отримання миттєвої вигоди від проведення операцій з іноземною валютою", - йдеться у телеграмі.

У четвер Нацбанк розіслав попереджувальні листи керівникам банків, які не дотримуються показника середньозваженого курсу гривні.

Як повідомлялося, у листопаді 2009 року Нацбанк зобов`язав банки, які одержали ресурсну підтримку від НБУ, встановлювати готівковий курс купівлі-продажу валюти не вище середньоринкового.

Невиконання банками цієї вимоги розглядатиметься Нацбанком як підстава для застосування відповідних заходів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: