Сорос пророкує другу хвилю кризи

П'ятниця, 15 січня 2010, 10:34

Відомий світовий фінансист Джордж Сорос застерігає від зайвого оптимізму і вважає, що світ чекає друга хвиля кризи - можливо, вже 2010 року.

Про це пише газета "Ведомости".

"Ми пережили найважчу з часів Другої світової війни фінансова криза. Його можна порівняти лише з лопнули в 1991 році бульбашкою на ринку нерухомості в Японії та Великою депресією 1930-х роках, однак нинішня криза була іншим і за масштабом", - вважає Сорос.

"Сучасні проблеми значно масштабніше, ніж за часів Великої депресії. У 1929 році сукупний обсяг виданих кредитів у США становив 160% від ВВП, до 1932 року ця цифра збільшилася до 250%. У 2008 році ми увійшли в кризу, вже перебуваючи на рівні 365%, і це без обліку деривативів, яких у 1930-х роках просто не було", - пише він.

Реклама:

На жаль, за словами фінансиста, процес відновлення цілком може видохнутися і навіть змінитися другим економічним спадом. Однак він висловив сумніви, коли чекати чергову хвилю кризи - у 2010 чи 2011 році.

"Чим довше триває відновлення, тим більше людей починають вірити, що воно буде продовжуватися. Але, на мій погляд, уявлення про реальність відстають від дійсного розвитку ситуації", - вважає Сорос.

Він відзначає, що багато ще не усвідомили, що нинішня криза відрізняється від усіх попередніх, що закінчується чергова епоха. Інші, включаючи самого Сороса, не змогли передбачити масштаб відновлення.

"Міцніюча віра в те, що фінансовій системі вдалося уникнути колапсу і що ми потихеньку повертаємося до попереднього стану, свідчить про серйозне нерозуміння ситуації, що склалася", - застерігає Сорос.

Також фінансист закликає ввести абсолютно новий механізм регулювання міжнародних фінансових ринків.

"Через глобалізацію для фінансів не існує кордонів, тим часом як регулювання (навіть сучасне міжнародне регулювання) йде корінням у суверенні інтереси і здійснюється національними регуляторами. Тим часом кожен уряд, перш за все, стурбоване станом економіки власної країни, а не положенням справ у глобальному масштабі", - заявив Сорос.

Як відомо, раніше Джордж Сорос заявив, що Європа менше постраждала від кризи і зростання ВВП єврозони буде проходити швидше, ніж у США, де споживчий попит впав до показників 24-річної давності.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!