Грузія підготувала Європі новий спосіб газоподачі

Четвер, 14 січня 2010, 19:36

На Міжнародній енергетичній конференції в Батумі представлено новий проект транспортування каспійського газу до Європи.

Розробку представила глава уряду Грузії Ніка Гілаурі, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

Проект передбачає постачання природного газу з Азербайджану до Грузії, де він буде перероблятися у зріджений газ. Звідти транспортуватиметься до Європи по Чорному морю трьома напрямками - в Україну-Польщу-Білорусь; в Румунію-Болгарію; в Туреччину.

"Унезалежнення маршрутів подачі енергоносіїв Каспію з Центральної Азії зробить Європу менш залежною від російського газу", - заявила грузинський прем'єр.

А її азербайджанський колега Артур Раси-Заде закликав учасників конференції зробити "фінансово привабливими" постачання енергоносіїв через Південний енергетичний коридор.

Реклама:

"Мусимо створити комерційну систему, яка буде на руку постачальникам та одержувачам енергоносіїв", - сказав прем'єр Азербайджану.

"Азербайджан зробить все для того, щоб нові проекти подачі енергоносіїв були здійснені", - додав він.

Учасники конференції прийняли спільну заяву, в якій зафіксували загальну позицію по основних принципах енергобезпеки та забезпечення безперебійного та безпечного транзиту енергоносіїв.

Перед відкриттям конференції Гілаурі заявляла, що Грузія запропонує новий маршрут транспортування каспійського газу до Європи, який "має великі перспективи".

"На першому кроці мова йде про азербайджанський газ, а згодом можливе підключення до проекту також туркменської й казахської сировини", - сказала представниця Грузії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: